Cultuur & Media
AVROTROS

Stella Braam: 'Journalisten die meewerken met de AIVD bezoedelen het vak'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Stella Braam: 'Journalisten die meewerken met de AIVD bezoedelen het vak'

"De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het recht journalisten te benaderen, maar als journalisten meewerken vind ik dat heel, heel ernstig. Ze bezoedelen ons vak", zegt onderzoeksjournalist Stella Braam in MISCHA!. "Want als ik jou dan interview, dan vraag jij je af: spreek ik nou met een journalist of met een geheim agent?"

#161 - Stella Braam - MISCHA!

Braam vroeg haar dossier zelf op bij de AIVD en ontdekte dat haar dossier sinds 1986 wordt bijgehouden. De onderzoeksjournalist schreef in haar carrière veel over de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven, waarvoor zij indertijd met de dood werd bedreigd.

Bezwaarprocedure vanwege weggelakte informatie

Braam is een bezwaarprocedure gestart tegen Binnenlandse Zaken, want informatie in het dossier bleek voor driekwart weggelakt. "Ik wil alles kunnen inzien en daarna wil ik dat het vernietigd wordt."

In de map met stukken leest Braam onder meer dat haar huurmoordenaar is opgepakt. "Toen ik dat las kwam alles weer terug: oh ja, er was een huurmoordenaar gestuurd. Ze hebben het wel heel netjes bijgehouden. Dat is dan wel weer fijn, want ik ben zelf heel slordig."

Na het nieuws over Braam meldden zich nog eens 180 mensen bij de AIVD om hun dossier op te vragen. "Dat is heel veel, zoveel verzoeken krijgen ze normaliter per jaar", vertelt Braam. "De AIVD heeft zelfs extra mensen moeten aannemen om alles te kunnen verwerken. Maar ik ben heel erg blij, op dit moment hebben we namelijk geen idee hoeveel journalisten de AIVD in het vizier heeft."

#161 - Stella Braam - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie