MS: de patiënt en de wetenschapper
- Nieuws
- MS: de patiënt en de wetenschapper
De film MS was een van de grote hits op het IDFA dit jaar. De documentaire van Suzanne Raes brengt twee werelden van de slopende ziekte bij elkaar. De patiënt en de wetenschapper komen letterlijk tegenover elkaar te staan. Afgelopen zaterdag spraken de twee hoofdrolspelers in Nieuwsweekend.
Video niet beschikbaar
Multiple sclerose
Lineke van den Boezem heeft multiple sclerose, in de volksmond beter bekend als MS, een chronische aandoening aan het zenuwstelsel. "Ik heb niet veel aan de wetenschap", zegt Van den Boezem in Nieuwsweekend. Dat komt voornamelijk omdat er nog niet zoveel bekend is over deze ziekte.
De documentaire focust zich op twee personen, Van den Boezem en neurowetenschapper Jeroen Geurts, die al een langere tijd onderzoek doet naar MS. Beide levens staan voor een groot deel in het teken van deze ziekte, maar hun standpunt drijft steeds verder uit elkaar.
Geurts: "Naarmate de film vordert komen we wat meer tegenover elkaar te staan, omdat de belangen toch wat meer uiteen gaan lopen. Ik probeer over de jaren heen, over de personen heen, conclusies te trekken die met zekere kennis getrokken kunnen worden. En Lineke wil, denk ik, in het hier en nu een oplossing voor haar problemen. En dat valt heel goed te begrijpen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Obsessie
Van den Boezem ontmoette Geurts een jaar na haar diagnose. "Ik was heel erg geïntimideerd toen ik Jeroen voor het eerst ontmoette." Zij had voor zichzelf nog geen manier gevonden om met haar ziektebeeld om te gaan. Ze begon met het onderzoeken van behandelingen en levensaanpassingen die voor haar zouden kunnen werken.
Geurts heeft een andere opvatting over MS dan andere wetenschappers. Hij denkt dat de ziekte aangeboren is, in de hersenen begint, en op lange termijn het immuunsysteem aanvalt. In plaats van andersom. Hij is erg gepassioneerd over het onderwerp en zet veel dingen in zijn leven er voor op pauze. Zo wordt het onderzoek een soort van obsessie voor hem.
Dat terwijl Van den Boezem op haar beurt druk bezig is met haar leven dragelijk te maken. Zij stuit op een Vitamine D-behandeling in Portugal en is daar erg enthousiast over. Iets wat Geurts volslagen onzin vindt. Het is een voorbeeld van de frictie in MS die duidelijk laat zien dat er twee verschillende werelden zijn. De wereld van de patiënt en de wereld van de wetenschapper.
De documentaire van Suzanne Raes is vanavond te zien als 2DOC op NPO 2 om 20:25 uur.