Cultuur & Media
BNNVARA

Metamorphosis: natuurfilm of kostuumdrama?

foto: Metamorfosefoto: Metamorfose
  1. Nieuwschevron right
  2. Metamorphosis: natuurfilm of kostuumdrama?

De film Metamorphosis van maker Pim Zwier, die nu op het IDFA (Internationale Documentaire Festival Amsterdam) draait, kun je een natuurfilm noemen, maar evengoed een kostuumdrama. De documentaire gaat over het leven van de in Duitsland geboren Maria Sybilla Merian, die als een van de eerste de metamorfose van rups naar pop en van pop naar vlinder beschreef en vooral tekende. Zij was eigenlijk de eerste entomologe. Tot die tijd was er weinig bekend over waar vlinders vandaan kwamen. Merian kweekte ze op en kon ze zo uitvoering bestuderen.

Film Metamorphosis

Rustgevend zenmoment

De IDFA-bezoeker die vanuit de drukke stad naar deze film gaat kijken, wordt in het begin van de film getrakteerd op een rustgevend zenmoment. In de eerste, maar liefst dertien minuten durende scene zie je een rups veranderen in een pop. En daarna zie je hoe uit die pop een vlinder komt. Elke minuscule beweging, elke kleine trilling heeft filmmaker Pim Zwier met zelf opgekweekte vlinders in real-time in beeld gebracht. De musici van het orkest Holland Baroque hebben op die beelden vrij mogen improviseren. Pas na die dertien minuten verschijnt de filmtitel in beeld en ontvouwt het verhaal zich.

foto: Vroege Vogels

Pim Zwier

Metamorfose

Vervolgens wisselen de prachtige, in het atelier van Pim Zwier gedraaide beelden zich af met acteurs die het leven van Maria Sybilla Merian naspelen, in kostuum. Als decor heeft Zwier bestaande historische etsen en gravures gebruikt, waardoor het lijkt alsof de spelers in een echte 17e-eeuwse wereld rondlopen.

Winterklaar

Zwier wil met de film de toeschouwer meenemen in die wonderlijke wereld van de metamorfose van rups naar vlinder. En intussen hoopt hij, in deze tijd van het jaar, dat de bezoeker thuis eerst even nadenkt voordat de tuin winterklaar wordt gemaakt. Want onder de natte herfstbladeren overwintert misschien wel een pop, waar straks in het voorjaar weer een mooie vlinder uit kruipt.

Film Metamorphosis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie