Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Pieter Omtzigt had zichzelf eerder ‘de kampvuurvraag’ moeten stellen'

foto: kro-ncrv
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pieter Omtzigt had zichzelf eerder ‘de kampvuurvraag’ moeten stellen'

De zomervakantie is aangebroken en dan is het juist de tijd om eens goed bij jezelf te rade te gaan. Onno Aerden schreef er een boek over De Kampvuurvraag. Omdat je bij een zelfgestookt fikkie vaak tot diepere gesprekken komt en dan vragen als vanzelf opvlammen. "Over het leven, jóúw leven, en of je het leven leeft dat bij je past", vertelt hij in 1 op 1 Zomereditie.

In de eerste aflevering van 1 op 1 Zomereditie legt Onno Aerden aan presentatrice Margreet Reijntjes uit waarom je er goed aan doet zijn nieuwe boek 'De Kampvuurvraag' mee te nemen op vakantie. De columnist van onder meer EW Magazine en communicatieadviseur wil lezers aanzetten tot een soort bewustwordingsproces over de keuzes die ze maken, of juist niet maken in het leven. "Mijn boek roept de lezer op om het roer om te gooien", vertelt hij.

Omtzigt

Neem nu Pieter Omzigt, die zijn rol als kritisch Kamerlid helemaal waar heeft gemaakt. Het Overijssele Kamerlid heeft zich losgescheurd van zijn partij het CDA en is zodanig met het Haagse wereldje en zichzelf in de knoop is geraakt dat hij thuis zit met een burn out. "Pieter Omtzigt had zichzelf al veel eerder 'de kampvuurvraag' moeten stellen. Hij had dat misschien tien jaar eerder moeten doen." Het is ook een kwestie van timing, vult Aerden aan. "Zorg ervoor dat je het negatieve moment voor bent. Voel dat moment aan."

Uiterlijke schijn

Begin deze eeuw ging het Onno Aerden (1967) voor de wind en leidde een tamelijk luxe leventje. Hij timmerde aan de weg als succesvol uitgever en hoofdredacteur van glossy’s als ‘Residence’, ‘Miljonair’ en ‘Leven in Frankijk’. Naar eigen zeggen leefde hij in een wereld van uiterlijke schijn en was gevoelig voor sleutelbegrippen als status, geld, succes en macht. Totdat hij ging luisteren naar de signalen die hij van binnen kreeg en zich realiseerde dat dit eigenlijk helemaal niet het leven was dat hij wilde. Waarop hij een aantal rigoureuze besluiten nam: hij nam ontslag, scheidde van de moeder van zijn twee dochters en vertrok naar Amsterdam, een nieuw leven tegemoet en koos voor een leven dat beter bij hem paste.

Zijn vrouw Susan Smit

En over die transformatie schreef hij een openhartig boek ‘De Kampvuurvraag,’ met als ondertitel ‘Vind het leven dat bij je past.' Zijn huidige vrouw en bestseller auteur Susan Smit pushte hem om dit boek te schrijven. Al was het alleen maar om hem inzicht te helpen geven hoe écht werk te maken van de waarden die hij hoog in het vaandel heeft staan en zo een beter, slimmer, zinvoller en eerlijker leven te leiden.

Met dit schrijven van dit boek heeft Aerden ook afscheid genomen van het 'buitenkantmannetje' dat in hem huisde. Maar je kan pas een nieuwe koers in je leven uitstippelen als als je ook achterom durft te kijken, benadrukt Aerden. "Ik noem dat'signaalmomenten' herkennen in je leven." Ga terug in de tijd, is dan ook zijn advies. "Over je schouder kijken. En dan ook naar je kwetsbare momenten kijken."

1op1 (zomereditie) met Margreet Reijntjes in gesprek met Onno Aerden over 'De Kampvuurvraag'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie