Cultuur & Media

Leve van Merwijk!: 'Het was een hele emotionele tour'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leve van Merwijk!: 'Het was een hele emotionele tour'

Jeroen van Merwijk kan vanwege kanker helaas niet meer optreden. Als cadeau en als eerbetoon voor zijn oeuvre maakten dertig vrienden uit het vak, waaronder Diederik van Vleuten, Harrie Jekkers en Erik van Muiswinkel, een cd met zijn liedjes. Lucas van Merwijk, die de muzikale productie deed, en initiatiefnemer Herman Finkers vertellen in De Nieuws BV.

"Het gaat lichamelijk niet zo goed met Jeroen," vertelt zijn broer Lucas van Merwijk. "Hij is moe, zwak en mager, maar mentaal is hij sterk. Hij werkt hard. De cd heeft hem erg goed gedaan en mentaal een opkikker gegeven."

Verrast

Van Merwijk: "Hij was totaal verrast. Wij hadden helemaal niks verteld toen wij op bezoek kwamen. We gaven hem toen eerst twee chocolade letters en toen gaven we de cd. Hij was met stomheid geslagen. Dat is heel bijzonder voor Jeroen, want hij is nooit lang stil. Toen drong tot hem door wat het was, en toen was het natuurlijk heel emotioneel. Het betekent heel veel voor hem."

Quote

Dat is heel bijzonder voor Jeroen, want hij is nooit lang stil.

Lucas van Merwijk

"Wat Jeroen zo bijzonder maakt is dat hij in hele korte verhaaltjes iets kan vertellen," vindt Van Merwijk. "Soms is het heel humoristisch en een ander moment gaat het dwars door je hart heen. Je zit dan ook wel eens in de zaal en het ene moment moet je lachen, dan moet je je emotie inhouden en dan krijg je een trap in je buik. Die emoties wisselen elkaar heel erg af. Dat merk ik ook heel erg met de liedjes op de cd."

Cabaretiers en muzikanten

Het idee om deze cd te maken kwam van Finkers: "Ik vond dat Jeroen altijd ondergewaardeerd is geweest. Daarom belde ik met Lucas, want ik twijfelde om een cd van hem te maken. We zijn na dit belletje meteen aan de slag gegaan. We hebben toen meteen voor twee dagen een studio gehuurd en cabaretiers en muzikanten benaderd die bevriend zijn met Jeroen. Het ging me niet om een doorsnede van het Nederlands cabaret, maar ook cabaretiers en muzikanten die persoonlijk goed bevriend zijn met Jeroen."

'Ik geloof'

Finkers: "Iedereen koos een nummer waarmee zij iets hadden. Wat ik mooi vind is dat op het einde alle collega's samen zingen. Het nummer heet 'Ik geloof'. Iedereen zingt een paar regels van dat lied en het refrein zingt iedereen samen. Iedereen weet dat Jeroen hele goede teksten schrijft, maar tijdens het proces kwamen we erachter dat de melodie├źn ook heel mooi zijn."

Emotioneel

"Het was hele een emotionele tour," vertelt Van Merwijk. "Ik ging met elke zanger en cabaretier liedjes doornemen. Sommige liedjes die raken mij dan zo diep. Af en toe kwam die emotie als ik naar de nummers luisterde. Die nummers heb ik heel vaak moeten draaien voor ik de studio in ging om op dat punt te zijn dat ik niet tijdens het produceren die emotie had."

Finkers: "Jeroen ervaart ook wel dat hij wordt ondergewaardeerd. Hij heeft altijd voor kleine zaaltjes gespeeld, die niet uitverkocht waren. Deze cd was voor hem heel belangrijk om die waardering voor zijn werk te voelen. Ik geloof dat dat nu wel duidelijk is.

Leve van Merwijk!

"De cd is echt met liefde gemaakt," vertelt Finkers. "Wat ik heel aangrijpend vind is dat als alle nummers geweest zijn je nog 1 nummer van Jeroen zelf hoort: 'Mijn vriend is dood'. Dat komt binnen, terwijl het alles behalve een sombere cd is."

De cd is te koop op lucasvanmerwijk.com.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie