Cultuur & Media
KRO-NCRV

Troubles bij Temptation Island: 'Zou iedereen aanraden om vooral niet mee te doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Troubles bij Temptation Island: 'Zou iedereen aanraden om vooral niet mee te doen'

Trouble in paradise. Kandidaten van realityprogramma Temptation Island zeggen in psychische problemen geraakt te zijn. Het stel - Efrain en Aylin - onderneemt juridische stappen. Inmiddels zouden zich bij hun advocaat Sebas Diekstra nog meer deelnemers hebben gemeld. Hebben ze een punt? Of hadden ze vooraf beter kunnen weten?

"Je gaat naar een eiland om te kijken of je overspel pleegt en dan naderhand roepen 'goh, ik ben zo kapot gemaakt in de media'", reageert Omroep Brabant-hoofdredacteur Renzo Veenstra in het Mediaforum van Spraakmakers.

Oude series bekijken

Hij merkt verder op dat aan dit soort programma's mensen meedoen die "ook wel heel graag met hun hoofd op tv komen". Soms pakt dat goed uit, soms ook niet. "Mijn advies aan iedere, gewone Nederlander is: doe vooral niet mee."

Dat er geknipt wordt in de beelden en dat deelnemers op een bepaalde manier worden neergezet, dat snapt hij. En dat hadden de deelnemers volgens hem ook kunnen weten. "Je had toch op z'n minst naar een paar oude series kunnen kijken en dan weet je toch waar het over gaat?"

Summiere voorbereiding

Het is geen journalistiek programma, maar de makers zijn niet ineens vrij om alles te doen en laten, stelt Correspondent-redacteur Marc Chavannes. "Het geweten hoeft niet te worden uitgeschakeld. En er is ook een verplichting volgens de wet om goed voor je mensen te zorgen."

Of betere voorbereiding helpt, betwijfelt hij. "Je zou mensen erop moeten voorbereiden. Maar ik denk dat het geheim van de formule is, dat die voorbereiding te summier is. Anders doet niemand mee. En daar zit de grijze, vuile marge."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie