Naar homepage
Cultuur & Media

Inktspotprijs: dit is de beste spotprent van 2019
VPRO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inktspotprijs: dit is de beste spotprent van 2019

Gisteren is de Inktspotprijs 2019 uitgereikt: dé award voor de allerbeste, politieke tekening van het jaar. De prijs wordt sinds 1994 uitgereikt, toen ging 'ie naar Peter van Straaten. Dit jaar neemt het Gorilla Collectief de prijs in ontvangst voor de cartoon 'De Tralies van Trump'. Herman van Bostelen, een van de vijf leden van dit collectief, vertelde over de prent in Nooit Meer Slapen.

De cartoon is een verbeelding van het lot van Latijns-Amerikaanse migranten die zijn opgepakt aan de Zuidgrens. Vooral het feit dat er kinderen van hun ouders worden gescheiden, was de aanleiding voor de tekening.

Herman van Bostelen heeft het idee tot uitvoering gebracht. Dat deed hij niet alleen, samen met de rest van het collectief: "Je vertrouwt elkaar voldoende om een goede 'gorilla' te maken, het resultaat van dertien jaar samenwerken."

Het juryrapport loopt over van de lof: 'Bijna een partituur, een strak gecomponeerd muziekstuk, een tekening van internationale allure, elegant, schrijnend zonderlarmoyant te worden. Een mooie en harde tekening.' Kortom: een terechte winnaar.

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie