Cultuur & Media

Hindoeïsme viert vandaag lichtjesfeest: 'Een ritueel waar iedereen wat aan heeft, hindoe of niet'

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hindoeïsme viert vandaag lichtjesfeest: 'Een ritueel waar iedereen wat aan heeft, hindoe of niet'

Het is vandaag Diwali, het Hindoeïstische lichtjesfeest. Programmamaker Narsingh Balwantsingh was gisteravond te gast in NOS Met het Oog op Morgen om meer te vertellen over de feestdag.

"Met het ritueel van Diwali, rond schemertijd, gaan alle lichten in huis uit. De vrouw des huizes, als die er is, steekt dan een aantal speciale lampjes aan. Aardpotjes met geklaarde boter als brandstof en een lontje. Die geven een lekkere geur en sfeervolle verlichting in huis", legt Narsingh Balwantsingh uit in NOS Met het Oog op Morgen.

"We denken dan na over hoe we het komende jaar ons leven gaan inrichten. Welke doelen stel ik en welke negatieve zaken laat ik achter me? Het is een ritueel waar iedereen wat aan heeft, vind ik, of je nu hindoe bent of niet", aldus Balwantsingh. "Ik ben opgegroeid met het hindoeïsme. Ik kan me een leven zonder niet voorstellen. Het is voor mij een richtingaanwijzer. En de kernwaarden zijn een ijkpunt in mijn leven. Die zijn heel belangrijk voor mij, zoals de kernwaarde geweldloosheid."

Zichtbaar

"25 jaar geleden werd de hindoe-omroep opgericht door een aantal voorlopers in de Hindoeïstische gemeenschap. Ik was toen een lokale radiomaker. Die hoorden mij op de radio en hebben mij benaderd. Op die manier ben ik erin gerold. Ik was een jaar of 23, toen ik begon met het maken van programma's over hindoeïsme. Het was niet mijn missie, maar is wel mijn missie geworden."

Donderdag op 4 november presenteert Balwantsingh met cabaretier Roué Verveer het NTR-programma De Diwali Show. "De hindoegemeenschap is niet erg zichtbaar. Het feit dat ik vandaag aanschuif bij dit radioprogramma is al bijzonder. Tegelijkertijd heeft de gemeenschap zelf geen grote zendingsdrang. Maar ik denk dat daar een betere balans in te vinden is." De Dawali Show is om 22:50 uur te zien op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie