Cultuur & Media
KRO-NCRV

Maxime Verhagen over imago 'rat': 'De beeldvorming over mij was niet altijd positief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxime Verhagen over imago 'rat': 'De beeldvorming over mij was niet altijd positief'

Voormalig CDA-minister Maxime Verhagen heeft zich nooit herkend in het beeld een politieke 'rat' te zijn. Dit beeld ontstond van hem in de media en daar heeft hij naar eigen zeggen tevergeefs tegen gestreden. "Het is als vechten tegen een muur."

Het was voor Verhagen, die een lange politieke loopbaan achter de rug heeft met als hoogtepunt de positie van minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV, óók een van de redenen om er na 26 jaar mee te stoppen. "Ik heb gezegd: op deze manier heb ik geen zin meer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De negatieve beeldvorming ontstond na een opmerking van toenmalig PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar. Hij noemde Verhagen 'een rat'. Verhagen heeft zichzelf nooit herkend in dat beeld. "Als er iemand is die zich aan zijn afspraken houdt, dan ben ik het. Maar als iedere journalist dat dan gaat na kletsen, dan verander je dat beeld niet", aldus Verhagen.

Lijsttrekkersverkiezingen

Binnen 'zijn' CDA wordt binnenkort een nieuwe lijsttrekker gekozen en met het afvallen van een van de favoriete kandidaten Wopke Hoekstra, bespraken we in het Mediaforum van Spraakmakers het belang van de beeldvorming. Naar verwachting zijn er nog twee kandidaten over, Hugo de Jonge en Mona Keijzer.

D66

Maar ook D66 kiest binnenkort een lijsttrekker. De beeldvorming over de twee beoogde kandidaten van die partij lijkt ook al min of meer vast te staan in media.

Over Sigrid Kaag wordt vaak gezegd dat ze een Palestijnse man is getrouwd en kleeft het beeld dat ze veel buitenlandse, maar weinig binnenlandse ervaring heeft. Over Jetten werd in het programma Hart van de democratie onlangs nog geopperd of hij naast goed, wel 'slecht genoeg' kan zijn om een effectieve lijsttrekker te zijn.

Volgens politiek commentator Kees Boonman zal D66 zich bij het kiezen van een nieuwe leider vooral richten op welke persoon het beste is voor de partij. "Ze kijken wie slim is om in deze tijd naar voren te schuiven."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Henrike van Gelder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie