Cultuur & Media
AVROTROS

'Belast het verzamelen van persoonsgegevens', zegt Danny Mekiç

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belast het verzamelen van persoonsgegevens', zegt Danny Mekiç

Een belasting op het verzamelen van persoonsgegevens? Volgens ondernemer en privacy expert Danny Mekic is dat geen slecht idee. "Of misschien zelfs een belasting op processorkracht van een computer. Want we zien dat de arbeid steeds duurder wordt en de technologie steeds goedkoper, dus de financiële prikkel om zaken geautomatiseerd te doen wordt almaar groter."

#409 - Danny Mekic: 'Rechtvaardigheid is een zoektocht, een streven naar eerlijkheid' - MISCHA!

Als een bedrijf beursgenoteerd is worden die prikkels nog perverser, ziet Mekiç. En de gevolgen kunnen groot zijn. "We zijn al best lang bezig om mannen en vrouwen op een gelijkwaardige positie te brengen, maar ik zag in onderzoek dat advertenties voor leidinggevende posities vaker aan mannen worden getoond. Dat was geen bewuste keuze van het bedrijf. Maar het algoritme denkt: mannen hebben vaker leidinggevende posities, dus laten we die advertenties ook meer aan mannen zien. Zo versterk je de ongelijkheid."

Promotieonderzoek

Mekiç is columnist en jurist en promoveert aan de Universiteit Leiden over de rechten van de mens en de ontwikkeling van digitale technologieën op privacy en gegevensbescherming.

#409 - Danny Mekic: 'Rechtvaardigheid is een zoektocht, een streven naar eerlijkheid' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie