Cultuur & Media
NOS

De voor- en nadelen van een telefoonverbod op school: 'Wat doe je dan tijdens de pauze?'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De voor- en nadelen van een telefoonverbod op school: 'Wat doe je dan tijdens de pauze?'

Moet er een landelijk verbod komen op mobieltjes in de klas? Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat daarover met middelbare scholen in gesprek. In afwachting daarvan stelde NOS Stories de vraag alvast aan vijftig scholen. Uit die rondvraag blijkt dat meer dan de helft zo'n telefoonverbod niet ziet zitten. Redacteur Steef Bouwman vertelde er meer over in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Volgens scholen is een telefoonverbod geen goed idee om meerdere redenen. Het is ten eerste heel moeilijk te handhaven. Bovendien kan een telefoon ook nuttig zijn tijdens de les en leerlingen leren om te gaan met verleidingen. Tot slot vinden scholen dat het niet aan de politiek is om regels omtrent telefoongebruik op school te maken, dat doen ze liever zelf", aldus Bouwman.

Veiligere sfeer

"Iets minder dan de helft van de scholen die wij spraken, vindt een telefoonverbod wél een goed idee. Zij beargumenteren dat leerlingen zich beter kunnen concentreren in de les. Er zou ook een veiligere sfeer op school zijn, want zonder telefoon worden er geen foto's en filmpjes gemaakt van leerlingen en docenten die daar niet op zitten te wachten."

"Het wordt er misschien wel wat gezelliger op", zegt Bouwman. "We waren op een school in Enschede waar sinds een jaar een telefoonverbod geldt. Wat doe je dan als scholier tijdens de pauze? Op deze school niet tiktokken, maar pingpongen bijvoorbeeld."

Scholen niet streng genoeg

"Dit is een lang politiek vraagstuk dat begon in 2018. Toen startte PVV-Kamerlid Harm Beertema de discussie. Zijn motie werd niet aangenomen, maar afgelopen november pleitte ook CDA'er René Peters voor een landelijk verbod. Toen beloofde minister Wiersma dat hij er met scholen over zou praten. Het idee is dat scholen niet streng genoeg zijn en dus moet de politiek ingrijpen."

r1jn telefoonverbod

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie