Cultuur & Media

Hoe Dua Lipa jonge Kosovaren uit hun isolement haalt
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Dua Lipa jonge Kosovaren uit hun isolement haalt

Zangeres Dua Lipa heeft meer dan 15 miljoen volgers Instagram. De van oorsprong Kosovaarse superster is een inspiratie voor veel jonge landgenoten. Haar invloed bleek weer tijdens het afgelopen WK, vertelt Balkan-correspondent Mitra Nazar in De Nieuws BV.

Compenseren via internet

Kosovo is pas sinds 2008 onafhankelijk en dat wordt lang niet door iedereen erkend, vooral niet door Servië. "Het is een van de jongste en meest geïsoleerde landen van Europa. Dus wat je heel veel in Kosovo hoort van jongeren, omdat ze heel moeilijk kunnen reizen - het is het enige land in Europa dat nog een visum moet aanvragen voor de rest van Europa - dat heel veel mensen een beetje vast zitten. Ze hebben het idee dat ze dat via internet een beetje kunnen compenseren."

Eagle Gate

Een duidelijk moment waarop het sociale mediagebruik in Kosovo naar voren kwam was bij de zo geheten Eagle Gate. Zwitserland speelde op het WK een wedstrijd tegen Servië en Nazar legt uit: "Dit voelde voor de Kosovaren meer als een wedstrijd tussen Kosovo en Servië. Want, drie van de meest talentvolle Zwitserse spelers hebben roots in Kosovo." Twee daarvan scoorden deze wedstrijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om hun goal te vieren renden de Kosovaarse Zwitsers naar de tribune waar alleen maar Servische en Russische voetbalfans zaten: "En met hun beide handen maakten ze het gebaar van de tweekoppige adelaar (?), een verwijzing naar de Albanese vlag, en dat deden ze dus echt richting het publiek." Hierna ging het helemaal los op sociale media.

"Vanuit Kosovo maakten mensen selfies waarop ze ook die adelaar maken met hun handen, die stroomden echt binnen. Maar ook bekende Kosovaren deden mee, bijvoorbeeld Dua Lipa. Zij postte ook die handjes op haar Instagram stories." En met meer dan 15 miljoen volgers zet ze daarmee de toon. Ook politici bemoeiden zich ermee. Kortom, "een grote promotie actie voor de Albanezen en deze wedstrijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sowieso zet Dua Lipa vaak de toon op haar sociale media accounts. Op Instagram plaatste ze op de dag dat Kosovo 10 jaar onafhankelijkheid vierde een speciaal bericht. Een invloedrijke superster die trots is op haar Albanese roots: een voorbeeld voor de Albanezen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie