Cultuur & Media

Waarom elke muziekliefhebber Lead Belly moet kennen
NOS

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom elke muziekliefhebber Lead Belly moet kennen

Wat hebben House of the Rising Sun van The Animals en In the Pines van Nirvana gemeen? Beide nummers zijn oorspronkelijk geschreven door Lead Belly. Een in Europa relatief onbekende muzikant.

En als het aan aan saxofonist Hans Dulfer ligt, verandert dat. "Lead Belly is een bluesgenie en heeft een enorme invloed gehad op de Amerikaanse popmuziek", vertelt Dulfer in NOS Met het Oog op Morgen. Op North Sea Jazz brengt Dulfer een hommage aan Lead Belly.

Wel het gevoel, niet de gebruikelijke maten

Huddy Ledbetter, zoals zijn echte naam luidt, had een behoorlijk bewogen leven. "Hij was een troubadour en speelde in cafés. Op zijn vijftiende begon hij met optreden, op zijn zeventiende trouwde hij. Hij kreeg twee kinderen en op zijn twintigste ging hij weer scheiden. Een jaar later maakte hij zo veel ruzie dat hij opgepakt werkt."

Wat hem écht bijzonder maakte? "Hij zong met het bluesgevoel, maar stoorde zich niet aan de muzikale wetten die er over zijn", zegt Dulfer. "Iedereen gaat er tegenwoordig vanuit dat de blues twaalf maten is, maar in zijn muziek is dat niet zo. Hij maakte bijvoorbeeld nummers met zeven maten of met dertien maten."

Lead Belly verwerkte actuele gebeurtenissen in zijn songteksten, zoals het zinken van de Titanic en de opkomst van Adolf Hitler. Dulfer: "Je kan hem ook wel een rapper van de jaren twintig en dertig noemen."

Ster advertentie
Ster advertentie