Cultuur & Media

Stem mee op de NTR Radioprijs 2017

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Stem mee op de NTR Radioprijs 2017

[NTR - AVROTROS] De afgelopen zondagen waren de genomineerde programma's voor de NTR Radioprijs 2017 te horen op NPO Radio 1. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Inmiddels zijn alle podcasts uitgezonden en de stembussen geopend. Je kunt stemmen op jouw favoriete podcast op de Facebookpagina van de NTR Radioprijs 2017. De winnaar van de publieksprijs wordt op 3 september bekendgemaakt.

Zondagavond 27 augustus waren de laatste twee genomineerde podcasts te horen in Radio Doc, waaronder Verbruid van Cato Beljaars:

NTR Radioprijs 2017 | Verbruid

Cato Beljaars woont boven een bruidswinkel, een paleis vol bombastische jurken. De meest extravagante is een paarse jurk, die er al 34 jaar hangt en maar niet verkocht wordt. Hoe is dat voor die arme paarse jurk? Een hoorspel met documentaire elementen van Cato Beljaars, Opleiding Radio, RITCS, Brussel.

Hoe kwam je op het idee voor je hoorspel?

"Ik had altijd al een fascinatie voor de bruidswinkel waar ik boven woon. Hij ziet er super kitsch en ouderwets uit en ik wilde graag weten wat er binnen gebeurt. En zo ontstond mijn idee voor het verhaal over een jurk die al 34 jaar in de winkel hangt en maar niet verkocht wordt. Het is fictie, maar heeft ook documentaire elementen. Zo bestaat de winkel echt en hoor je de eigenaresse praten. Maar goed, de jurk praat ook."

Waarom heb je gekozen voor een mannenstem voor je jurk?

"Een jurk wordt door vrouwen gedragen en daardoor geassocieerd met vrouwelijkheid. Maar de jurk zelf zou eigenlijk net zo goed een man kunnen zijn. Ik vond een vrouwelijke jurk dus iets te voor de hand liggend en koos daarom voor een mannelijke stem."

Van wie is de stem? Hij klinkt bekend

"Het is inderdaad de stem van een professioneel acteur. Hij doet veel toneel en heeft ook in Flikken gespeeld. Ik hoorde hem in een spotje en dacht: 'dat is de stem van mijn jurk!'. Ik stuurde hem een mail en hij reageerde al binnen een uur enthousiast op mijn verzoek met: 'Ok, dat is goed. Wanneer spreken we af?' En toen heeft hij het hoorspel voor me ingesproken."

NTR Radioprijs 2017

Dit jaar zijn er zes genomineerden uit Vlaanderen en vier uit Nederland. De programma's gaan over uiteenlopende onderwerpen als de aanslag op de luchthaven van Brussel, de Wadden, schaamte, het lot van illegale vluchtelingen in Nederland, het werken in ziekenhuiskeuken. Op 3 september wordt de winnaar bekend gemaakt. De afgelopen zondagen waren de genomineerde programma's te beluisteren in Radio Doc.

Lees ook het verhaal van andere genomineerden:

Ongedocumenteerd (gemaakt door Stan Hulsen)

Aan de lopende band (gemaakt door Kenneth Berth)

Als het getij overloopt (gemaakt door Nadieh Bindels)

22 maart (gemaakt door Yelena Schmitz)

Stem op jouw favoriet

Op de Facebookpagina van de NTR Radioprijs 2017 zijn alle podcasts terug te luisteren én kun je stemmen op jouw favoriet.

Ster advertentie
Ster advertentie