Cultuur & Media
AVROTROS

Schrijver Ted van Lieshout vindt taboes verlammend én uitdagend

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Ted van Lieshout vindt taboes verlammend én uitdagend

"Toen ik opgroeide dacht ik: wat zal het allerlaatste taboe zijn? Inmiddels is het omgekeerd: er zijn meer taboes dan ooit. Dat heeft me echt verbaasd", zegt kinderboekenschrijver Ted van Lieshout in MISCHA!. De schrijver worstelt er zelf ook mee, vertelt hij, want: "Veel taboes gaan over taal die je niet zou mogen gebruiken."

#291 - Ted van Lieshout - MISCHA!

Van schrappen of aanpassen in boeken van Roald Dahl, omdat die in deze tijd niet meer zouden kunnen, is Van Lieshout geen voorstander. "In mijn optiek is zijn werk kunst en moet je daarvan afblijven."

'Ik heb nog geen instrumenten om ermee om te gaan'

Van Lieshout heeft er zelf dus ook mee te maken: "Ik ben bezig met een boek en ik zou omwille van een citaat het n-woord willen gebruiken. Nu zit ik in dubio want dat kan dus eigenlijk niet. Tegelijkertijd moet ik het wel opschrijven om bij de geschiedkundige waarheid te blijven."

De schrijver noemt dat soms "verlammend". "Ik heb vooralsnog geen instrumenten, om daar goed mee om te kunnen gaan." Van Lieshout ziet het ook als uitdaging. "Kan ik op de een of andere manier tóch een oplossing vinden? Kan ik toch een beetje doen waar ik zin in heb?"

#291 - Ted van Lieshout - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie