Cultuur & Media

Salma vernederde en mishandelde haar man

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Salma vernederde en mishandelde haar man

[AVROTROS] Salma is een sterke en ambitieuze, maar ook erg dominante vrouw. Op haar 28ste krijgt ze een turbulente relatie met Jasper. Ze hebben vaak ruzie, waarbij Salma hem steeds vaker schopt en slaat. Op een dag beschuldigt ze hem valselijk van seksueel misbruik van hun dochter en zet ze hem het huis uit. Wanneer Jasper een nieuwe relatie krijgt, slaan bij Salma de stoppen door.

Geweld door vrouwen

Salma's verhaal is onderdeel van de reeks Vertrouwelijke Stukken van Misdaad Radio. Daarin horen we de verhalen van vier vrouwen die vreselijke misdaden begingen. Misdaad Radio was in september elke vroege donderdag te horen bij De Dagwacht. Ze zijn geschreven door forensisch-psycholoog en onderzoeker Vivienne de Vogel, auteur van Geweld door vrouwen. Zij onderzoekt vrouwen nadat ze zijn veroordeeld tot TBS. De Dagwacht geeft je met de serie inzicht in wat deze vrouwen tot hun daden dreef. Waar in de media vaak enkel het globale verhaal naar buiten wordt gebracht, duiken we hier dieper in de achtergronden en de levens van de vrouwen. In het derde deel maken we kennis met Salma.

Partnergeweld

Geweld naar een intieme partner is een van de meest voorkomende vormen van geweld. Een kwart van de vrouwen en een vijfde deel van de mannen wordt ooit slachtoffer van geweld door een partner. We denken vaak automatisch dat de man de dader is, maar vergis je niet. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich hier ongeveer even vaak schuldig aan maken. Hoewel mannen er vaker voor veroordeeld worden en relatief meer vrouwen hierdoor worden gedood, is het geweld vaak wederzijds.

Salma groeit op als oudste kind in een gezin met zes kinderen. Door een auto-ongeluk zit haar moeder in een rolstoel, en haar vader is vanwege zijn werk vaak van huis. Haar ouders hebben geen goed huwelijk. Ze maken veel ruzie, zijn verwijtend naar elkaar en er vallen soms rake klappen. Salma en haar broertjes en zusjes worden niet geslagen, maar wel regelmatig uitgescholden en vernederd, vooral door hun moeder. Ondanks deze instabiele thuissituatie doet Salma het goed op school. Ze haalt mooie cijfers en heeft vriendjes en vriendinnetjes, die ze echter nooit mee naar huis durft te nemen.

Motieven

Wanneer vrouwen partnergeweld plegen lijkt er over het algemeen een ander motief te zijn dan bij mannen. Bij mannelijke daders gaat het vaker om de angst de partner te verliezen; hij wil haar bezitten en controleren. Als dat niet kan of als zij de relatie verbreekt, is er sprake van een enorme krenking. Bij vrouwelijke daders lijkt er vaker sprake te zijn van afhankelijkheid en denkt ze dat ze niet zonder hem kan leven. Partnergeweld door vrouwen is vaak subtieler; en gaat het vaker om geestelijke mishandeling dan om fysieke mishandeling.

Salma duldt geen tegenspraak

Op haar twintigste verbreekt ze het contact met haar ouders. Ze groeit op tot een sterke en zelfstandige vrouw, die met succes een studie Rechten afrondt. Door haar moeilijke karakter lukt het haar echter niet om lang een baan vast te houden. Ze is erg dominant, duldt geen tegenspraak en komt door haar rigide gedrag geregeld in problemen met collega’s. Ze denkt vaak dat anderen haar dwarszitten en over haar roddelen omdat ze jaloers zijn op haar succesvolle carrière. Ook privé heeft ze vaak ruzie met de mensen om haar heen. En waar ze tijdens haar studietijd al veel alcohol dronk, begint dit vanaf haar 25ste steeds meer uit de hand te lopen.

Als de man het slachtoffer is

Wanneer mannen slachtoffer zijn worden ze vaak niet geloofd of zelfs uitgelachen. Erkenning van het feit dat vrouwen binnen relaties gewelddadig kunnen zijn is dan ook belangrijk; niet alleen voor de mannen, maar zeker ook voor eventuele kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders.
(Bron: Geweld door vrouwen, Vivienne de Vogel)

Wanneer ze op haar 28ste Jasper leert kennen, gaan de twee snel samenwonen en trouwen. Al na een jaar loopt hun relatie de eerste deukjes op. Salma is uitbundig en extravert, Jasper juist introvert en rustig. Maar vooral haar extreem jaloerse gedrag zorgt voor problemen. Wanneer hij bijvoorbeeld op weg naar een feestje een knappe dame voorrang geeft op een zebrapad, is Salma de rest van de avond boos op hem, en scheldt ze hem ten overstaan van zijn vrienden uit. Later heeft ze spijt en biedt ze haar excuses aan, maar toch kan ze er niet mee stoppen. Ze ontsteekt om het minste of geringste in woede, bijvoorbeeld als de toiletrol scheef hangt of als Jasper vijf minuten later thuis is dan verwacht.

De stoppen slaan door

Nadat ze een dochter hebben gekregen, wordt de situatie van kwaad tot erger. Salma vertrouwt Jasper voor geen meter, wordt continue boos en blijft hem maar vernederen. De situatie loopt volledig uit de hand. Wanneer ze gedronken heeft, gebeurt het steeds vaker dat ze Jasper schopt en slaat. Van een liefdevolle relatie is geen sprake meer, en de scheiding laat dan ook niet lang op zich wachten. Op een dag beschuldigt ze hem valselijk van seksueel misbruik van hun dochter en zet ze hem het huis uit. Niet veel later krijgt Jasper een nieuwe relatie, en slaan bij Salma alle stoppen door. Wat er vervolgens met Salma en Jasper gebeurt, hoor je in de radiodocumentaire Vertrouwelijke Stukken: Meer kapot dan je lief is.

Vertrouwelijke stukken III

Ster advertentie
Ster advertentie