Cultuur & Media
AVROTROS

Lydia Rood: 'Door lezen ontwikkelen kinderen inlevingsvermogen en verbeeldingskracht'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Lydia Rood: 'Door lezen ontwikkelen kinderen inlevingsvermogen en verbeeldingskracht'

Lezen is in de loop der tijd "verschoolst" zegt schrijver Lydia Rood bij MISCHA!. "Kinderen zijn lezen gaan associëren met iets wat je voor school doet, iets dat moet." Volgens Rood ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. "Als die steeds op de tablet zitten en ze kijken af en toe op en zeggen tegen hun kind: 'Pak een boek', dan doen kinderen dat natuurlijk niet."

#179 - Lydia Rood - MISCHA!

Lezen en schrijven zijn een manier om je te uiten, om te delen, aldus de auteur. "Om te zien dat jij niet de enige bent die een bepaald gevoel ervaart. Dat zijn kinderen helemaal vergeten. Zij denken dat in gamen ook een verhaal zit. En dat is in zekere zin ook zo. Maar dat zijn vaak 'en toen, en toen, en toen'-verhalen, die brengen je niet dichterbij je eigen sores, je eigen behoefte aan geluk."

Schoolschrijver

Als 'schoolschrijver' zet Rood zich in voor lees- en schrijflessen voor kinderen. Schoolschrijvers lezen voor, praten over boeken en leren kinderen hoe ze een verhaal vertellen. Volgens Rood hoeft "het lezen niet te bestaan om het lezen. Maar je krijgt er wel een heleboel dingen van mee: inlevingsvermogen, verbeeldingskracht, oplossend vermogen. Je verbreedt je blik, je kunt via een boek contact maken."

#179 - Lydia Rood - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie