Cultuur & Media
BNNVARA

Megan Thee Stallion op cover van Time: 'Vrouwelijke rappers nemen scene over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Megan Thee Stallion op cover van Time: 'Vrouwelijke rappers nemen scene over'

Rapper Megan Thee Stallion is door het weekblad Time verkozen tot één van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Het succes van de wereldster? "Megan twerkt, maar spoort meiden ook aan om te studeren", verklaart hiphopkenner Kim Dankoor in De Nieuws BV.

De rapper heeft een roerige zomer achter de rug. Haar nummer WAP, dat ze samen met hiphopfenomeen Cardi B maakte, was dé zomerhit van 2020. Maar, ze werd ook beschoten. Megan Thee Stallion werd in haar voet geraakt en liet op Instagram weten dat ze blij was dat ze nog leefde.

Vervolgens werd ze op sociale media belachelijk gemaakt. Ze werd bijvoorbeeld weggezet als iemand die alleen maar aandacht wilde trekken met een sensationeel verhaal. Ook haar mannelijke collega-rappers gingen tegen haar tekeer.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=hsm4poTWjMs" start="false"}

Geweld tegen vrouwen in zwarte gemeenschap

"Maar gelukkig veranderde het sentiment in de scene vrij snel. Al snel, maar alsnog te laat, kwamen er ook veel steunbetuigingen", vertelt Dankoor. En zo wist Megan Thee Stallion het gesprek over geweld tegen vrouwen in de zwarte gemeenschap op gang te brengen. Dé reden voor Time Magazine om haar op de cover te zetten.

Dankoor noemt Megan Thee Stallion een 'complex persoon'. Dat vindt ze juist prettig: "Ze rapt over haar seksualiteit, maar spoort jonge meiden ook aan om te studeren. Ze komt op voor vrouwenrechten, en ze is een force in de rapmuziek scene. En dat is knap, want het is echt niet makkelijk om als vrouw door te breken."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=cUed802IgBU" start="false"}

Vrouwen steunen elkaar steeds meer

Rapster Latifah is blij dat ook mannen nu voor Megan opkomen en herkent wel dat het lastig is om support te krijgen van mannelijke collega's. "Maar mij geeft het juist adrenaline als mannen denken dat ik iets niet kan." Latifah ziet dat vrouwen elkaar wel steeds meer steunen: "Want als we het zelf niet doen, doet niemand het."

Dat Megan Thee Stallion nu is uitgeroepen tot één van de invloedrijkste personen ter wereld doet ook discussie oplaaien. "Er zijn twee kampen", legt Dankoor uit. "Mensen die zeggen dat wat Megan doet juist een voorbeeld is van seksuele bevrijding. Maar er is ook een groep die zegt dat ze het stereotype beeld van zwarte vrouwen, namelijk dat ze hyperseksueel zijn, juist bevestigt."

Wat vindt Dankoor zelf? "Ik ga ervan uit dat ze het zelf lekker en leuk vindt om te doen. Maar ik vind het wel belangrijk dat jonge meiden het niet na willen doen." Dankoor vindt de balans juist belangrijk. "Het is goed om over seksualiteit te rappen, maar het is ook goed dat we steeds meer rappers zien die ook een politieke boodschap verkondigen en rappen over ongelijkheid, racisme en politiegeweld."

Nieuwe generatie rapsters

Latifah heeft al meerdere hits op haar naam staan. Ze heeft hard moeten werken voor haar succes. Ze wil aan jonge meiden laten zien dat ook vrouwen het kunnen maken in de rapscene. "Toen ik begon waren er echt heel weinig vrouwelijke rappers. Nu krijg ik bijna dagelijks berichtjes van jonge meiden die tegen mij zeggen: 'door jou durf ik er nu ook echt voor te gaan.' Dus wacht maar af, er komt echt een nieuwe generatie rapsters aan."

Vrouwelijke rappers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie