Cultuur & Media
AVROTROS

Jan Kuitenbrouwer is tegen de nieuwe transgenderwet: 'Sekse kun je niet zelf bepalen!'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Kuitenbrouwer is tegen de nieuwe transgenderwet: 'Sekse kun je niet zelf bepalen!'

"Je sekse ligt vast, op het moment dat je geboren wordt of eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Dat is een biologisch gegeven. De transgenderbeweging ontkent dat", zegt Jan Kuitenbrouwer in MISCHA!.

#128 - Jan Kuitenbrouwer - MISCHA!

Volgens de journalist en schrijver stelt de transgenderbeweging dat je van geslacht moet kunnen veranderen, zonder dat daar een medische conditie aan ten grondslag ligt. "Zoiets als culturele gender non-conformiteit, dus anders-zijn, wordt dan gemedicaliseerd en behandeld. En dat is onomkeerbaar. Dat vind ik heel eng."

7000 jonge mensen op de wachtlijst

Waarom hij zich zo fel tegen de nieuwe transgenderwet keert, waar morgen over wordt gestemd in de Tweede Kamer? Kuitenbrouwer: "Wat me vooral drijft is dat er zevenduizend jonge mensen op de wachtlijsten van de genderklinieken staan, om zo snel mogelijk aan de pubertijdsremmers en hormonen te gaan." Volgens Kuitenbrouwer zou de leeftijd voor een behandeling "misschien wel op 25 jaar" gesteld moeten worden. "Het lichaam en de geest zijn dan pas helemaal volgroeid. Dan pas kun je zeggen: nu ben je mentaal en lichamelijk zelfstandig."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie