Cultuur & Media
BNNVARA

Zo overleef je de kerstborrel

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo overleef je de kerstborrel

De kerstdagen zijn aanstaande en naast het gezellige familiediner betekent dat natuurlijk maar één ding: de kerstborrel op werk. Maar: wat zijn eigenlijk de etiquette daarvoor? NRC-columnist en schrijver van onder andere Gids voor de kantoorjungle Japke D. Bouma geeft de broodnodige tips in De Nieuws BV.

De een verheugt zich erop; de ander vreest collega's die de gelegenheid aangrijpen om - al dan niet in dronken staat - de grenzen van het betamelijke te overschrijden. De kerstborrel op kantoor, of je wilt of niet: meestal moet je eraan geloven. En hoe ga je daar dan mee om?

Kerst kleding

Ten eerste: goede kleding. Het valt Bouma gelijk op dat Patrick niet echt de juiste kleding aan heeft: "Ik zie geen kerstballen, ik zie geen kersttrui. Ik had wel kerstballen willen zien en ook wat slingers en zo. Misschien heb je kerst sokken aan?" Maar nee, ook dat had Patrick overgeslagen.

Kerstborrel na MeToo

In principe is er nu met #MeToo niks veranderd aan de kerstborrel als je het Bouma vraagt: "Een bepaald type collega - zoals ik die in mijn boek noem - de 'ziekelijke flirt', heeft het wel zwaar sinds #MeToo." Toen Bouma de types beschreef dacht ze dat het alleen over types ging die zij kende, maar nu blijkt dat ze overal wel te vinden zijn.

Volgens Bouma kun je twee dingen doen op kantoor, maar zeker ook op zo'n feestelijke borrel: "Aan de ene kant kun je als een zak aardappelen op je stoel blijven zitten en zeggen 'het deugt allemaal niks'. Dat doen de meeste mensen op kantoor. Je kunt ook 'de lentebloem' doen. Dat is, naar voren treden en aanvallen, en er bovenop springen."

Zak aardappelen of de lentebloem

Voor de kerstborrel adviseert Bouma in haar boek Werken doe je maar thuis om een slagroombaard op te spuiten en iedereen te zoenen, "en alvast een goed jaar te wensen". Het leuke aan de lentebloem volgens Bouma is dat je het een keer kan uitproberen en als het je niet bevalt, je het jaar erna alsnog de zak aardappelen kan zijn.

Ook bij Bouma op het werk is de kerstborrel aanstaande. "Ik doe dus al jaren 'de lentebloem', ik treed naar voren en als mensen me zien duiken ze achter de plantenbak omdat ze weten dat ze dan de sjaak zijn. Maar ja, het is natuurlijk ook heel gezellig met collega's."

Hoe overleef je de Kerstborrel? Japke-d. Bouma geeft raad

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie