Naar homepage
Achtergrond

Johan Derksen: borrelpraat of homofoob?
EO

foto: ANP Lex van Lieshoutfoto: ANP Lex van Lieshout
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Derksen: borrelpraat of homofoob?

Uit de kast komen – zo moeilijk is dat niet, beweerde voetbalanalist Johan Derksen onlangs bij het tv-programma Veronica Inside. "Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon uit". Vandaag ontketende zich op Twitter een heuse beweging onder de hashtag #SorryJohan tot in politiek Den Haag aan toe. TV-recensent Angela de Jong vindt de ophef zwaar overdreven, maar advocaat Sidney Smeets en sportjournaliste Barbara Barend waren dat in Dit is de Dag heftig met haar oneens.

Advocaat Sidney Smeets is één van de mensen die reageerde op de Twitter-actie: "#SorryJohan dat ik als kind dacht dat ik nooit een normaal leven zou kunnen hebben (en dus misschien beter geen leven kon hebben) omdat ik op jongens viel en ik op tv alleen zag dat homo’s (en dus ook ik) raar waren".

Uit de kast komen is niet makkelijk, zegt Smeets bij Dit is de Dag. "Als dat zo makkelijk was voor iedereen, zou dat veel vaker gebeuren en dan zouden er niet zulke hoge zelfmoorcijfers onder lhbti-jongeren zijn. Derksen praat vanuit zijn privilege als oude, witte, heteroseksuele man die nooit uit de kast heeft hoeven komen en die nog nooit te maken heeft gehad met welke vorm van discriminatie dan ook. Misschien betekent Veronica Inside dat ze zelf nog 'inside de closet’ zitten."

Nar van Veronica

Angela de Jong, tv-recensent van het AD, die ook een column schreef over de uitzending van Veronica Inside, is van mening dat we de uitspraken van Derksen en consorten in hun eigen context moeten zien en niet zo serieus moeten nemen. "Ik denk dat wij er in Nederland bij gebaat zijn te bedenken: 'wie zegt dit?' Johan Derksen is de nar van Veronica die de ene week Humberto Tan pakt en de andere week Erland Galjaard. Je geeft zo wel heel veel gewicht aan de woorden van iemand die z’n geld verdient met provoceren op televisie."

De opmerkingen die worden gemaakt in een tv-programma met zoveel kijkers, kun je niet afdoen als borrelpraat, zegt advocaat Smeets. "Dit zijn homofobe uitspraken. Als je dat ontkent in een domme column, dan heb je het niet begrepen en dan kun je misschien ook beter stoppen met die column." De Jong blijft bij haar punt: "Ik ben het eens met de uitspraak van Johan Derksen dat homo’s niet heilig zijn in dit land. En ik ben er heel erg voor dat er overal grappen over worden gemaakt."

Maar de opmerking van Derksen was niet als grap bedoeld, meent Barbara Barend, journalist en oud-collega van Derksen. "Dit gaat er niet over of homo’s tegen een grap kunnen. Derksen zegt dat je makkelijk uit de kast kunt komen, maar de reacties die erop volgen zijn schrijnend – om te janken wat mensen meemaken." Daarin zit misschien het goede dat de "lompe uitspraken" van Johan Derksen teweeg hebben gebracht, aldus Barend: dat veel mensen zich door deze hashtag opeens gesterkt voelden hun verhaal te delen.

Minister van Engelshoven, die als minister van OCW verantwoordelijk is voor emancipatie, liet in het programma Langs de Lijn En Omstreken weten dat ze met de KNVB in gesprek wil om na te denken over 'een nog betere aanpak' om homofobie in de voetbalwereld tegen te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie