Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ook een goed liedje schrijven? Volg dan de vier tips van deze singer-songwriterdocent

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook een goed liedje schrijven? Volg dan de vier tips van deze singer-songwriterdocent

Singer-songwriters zijn verantwoordelijk voor de ene na de andere hit op de radio. Maar hoe word je nou een goede liedjesschrijver? Peter van Vleuten leidt de singer-songwriterschool, schreef een boek over deze materie én geeft nu tips bij De Taalstaat.

# Het hoeft niet precies zo gebeurd te zijn

"Het moet waar zijn, maar het hoeft niet de werkelijkheid te zijn. Als je de werkelijkheid gaat verwoorden, moet je soms wat dingen even weglaten of in een andere volgorde zetten. Dan komt het verhaal veel meer tot z'n recht. Je hoeft niet te zeggen dat het tien over tien was, terwijl het in je liedje misschien beter uitkomt als iets begin van de middag gebeurde. Behalve natuurlijk als dat wél beter is. Bruce Springsteen zegt ook: we liegen in dienst van de waarheid."

# Vraag je af voor wie je schrijft

"De drive van iemand die een liedje schrijft, is toch wel om het aan anderen te laten horen. Er is altijd nog een andere partij in het spel. Dus één van de dingen die ik vaak meegeef is: besef dat je liedje eigenlijk bedoeld is om een ander mee te laten leven en in te laten stappen."

# Show don't tell

"Dat 'laten instappen' betekent: hoe meer elementen je toevoegt die wat aan de fantasie overlaten, hoe meer de luisteraar ook de wil en de zin heeft om met jou mee te gaan. Je kunt wel zeggen: ik voel me zo eenzaam, want jij bent weg. Punt. Ja, dat is een mededeling waarvan we hooguit kunnen zeggen: wat vervelend voor je. Maar als je gaat beschrijven: het hele huis is leeg, de afwas staat al van vier dagen, je kussen is onbeslapen, dan ga je vertellen."

# Gebruik rijm

"Rijm is belangrijk. Als je kijkt naar hoe lang wij al naar liedjes luisteren, dan helpt het ons om het te onthouden. Want zo waren liedjes ooit bedoeld. Als het ene woord grotendeels in klank lijkt op het woord ervoor, onthou je het makkelijker. Tegenwoordig hoeft het geen volmaakte rijm meer te zijn. In een liedje van Maan hoor je bijvoorbeeld klinkerrijm: 'haar jas' en 'ze vraagt zich af'. Die f, en die s zijn niet hetzelfde, maar die â-klank, die komt wel terug."

Presentator Frits Spits brengt de tips in de praktijk. Slaagt hij? Bekijk het hieronder:

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie