Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jasper van Kuijk emigreert naar Zweden: 'Het leven daar bleef trekken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jasper van Kuijk emigreert naar Zweden: 'Het leven daar bleef trekken'

Zaterdag vertrekt cabaretier, wetenschapper en schrijver Jasper van Kuijk met zijn gezin naar Zweden. "Het is niet dat we Nederland niet fijn vinden, maar het leven daar bleef trekken", zegt hij bij Spraakmakers.

Het gezin van Jasper van Kuijk woonde vanaf 2019 al een jaar in het Scandinavische land. Over hun belevenissen in hun 'nieuwe' land schreef hij een boek en maakte hij een cabaretvoorstelling.

Van de stad naar het platteland

Voor Van Kuijk is de emigratie niet alleen een kwestie van verhuizen van land, maar ook van levensstijl. Ze verruilen het drukke Zuid-Holland ('één van de dichtbevolkte gebieden van Europa') voor een dorp op het platteland met 650 inwoners verspreid over een groot gebied.

"Ik had het niet gedacht, maar ik blijk dus best een buitenmens te zijn", zegt Van Kuijk die Zweden na dat eerste jaar zelfs fysiek zei te missen. Het gemis bleef en na twee jaar terug in Nederland hakten hij en zijn vrouw de knoop door om zich permanent te vestigen in het land van zijn moeder.

Bang voor verveling in het rustige Zweedse dorp is hij niet. "Het kan zijn dat we de vijfde winter daar koud en stil noemen terwijl de eerste nog knus en gezellig was. Maar nu willen we vooral daar zijn."

Beeld van Zweden

Volgens Van Kuijk klopt het beeld dat we in Nederland van Zweden hebben niet (meer). "Dat is een beetje blijven hangen in de jaren '70: een linkse socialistische heilstaat." Zweden heeft veel overeenkomsten met Nederland. "Het is eigenlijk tachtig procent Nederlands, maar die andere 20 procent is ook echt anders."

Nederlanders kijken vaak jaloers naar de goed georganiseerde (gratis) kinderopvang, maar andersom werken Zweedse jonge ouders vaak vijf dagen in de week en kijken zij weer verlangend naar partime-Nederland, vertelt Kuijk. "Dus het draait ook weer om."

Zweedse humor

Hoewel Nederland en Zweden veel overeenkomsten hebben verschilt de Zweedse humor wel echt van de Nederlandse. "Wat je daar niet hebt is iets als Theo Maassen of Hans Theeuwen. Nederlanders zijn bot en direct en dat uit zich ook in de humor."

Voor cabaret moet je volgens Van Kuijk de taal 120 procent beheersen en dus zal hij niet snel het podium op klimmen als cabaretier daar. "Misschien dat ik over drie jaar een stukje standup kan doen. Maar ergens is het voor mij ook wel een opluchting dat dat even niet meer hoeft."

Jasper van Kuijk over verhuizing naar Zweden

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie