Cultuur & Media
AVROTROS

VINK: De moord op een weduwe en de schoonheid van klassieke muziek

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. VINK: De moord op een weduwe en de schoonheid van klassieke muziek

Dick van Leeuwerden, butler en verzorger van een rijke weduwe uit Amsterdam, werd in 1983 aangehouden voor moord. Vlak voor ze stierf, trouwde zij met haar butler, die tegelijkertijd ook een relatie had met een man. Is haar dood verdacht? "Ik snap wel dat de politie dacht dat er sprake was van een homomaffia, maar als je kijkt naar de feiten lijkt er iets anders aan de hand", vertelt podcastmaker Lammert de Bruin in VINK.

#169 - De Butlermoord - England My England - The Legend of Zillion - Seks verandert alles - VINK: De podcastgids van Nederland

Samen met journalist Babs Assink maakte hij de podcast De Butlermoord. Hij vertelt erover bij VINK. "Zeker bij een butler moet je meteen aan Agatha Christie denken, dat spreekt tot de verbeelding." In de podcastreeks proberen De Bruin en Assink ook een beeld te schetsen van Amsterdam in de jaren '80. "Je had van die rijke Amsterdamse weduwen, die hadden een butler die tegelijkertijd ook verzorger was en eigenlijk ook een maatje. Omdat ze anders aan eenzaamheid ten onder gingen."

'Veel filmmuziek gebaseerd op Engelse muziek'

Ook podcastmaker en Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp schuift aan bij VINK. Hij maakte de podcast England my England. Volgens Nieuwdorp is Engelse muziek "de beste muziek. Het is een heel persoonlijke podcast, een fijne muzikale reis door het Engelse landschap, ook gelieerd aan wat mensen herkennen uit films."

De Bruin heeft veel geleerd van de podcastreeks: "Als je aan klassieke muziek denkt, denk je niet meteen aan Engeland. Maar ik kende alle stukken die voorbij kwamen, bijvoorbeeld de tune van Mister Bean." Nieuwdorp: "Veel filmmuziek is gebaseerd op Engelse muziek. Star Wars was er bijvoorbeeld niet geweest zonder The Planets van Gustav Holst. Als je daarnaar luistert, denk je: dit is sciencefictionmuziek. Maar het is gewoon geschreven in 1914."

Dat en meer podcasttips hoor je in de nieuwste aflevering van VINK:

#169 - De Butlermoord - England My England - The Legend of Zillion - Seks verandert alles - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie