Cultuur & Media
BNNVARA

Benjamin Herman haalt van alles uit zijn favoriete sax: noten en kwijl

foto: Minne van Veenfoto: Minne van Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Benjamin Herman haalt van alles uit zijn favoriete sax: noten en kwijl

Hoe verknocht zijn muzikanten aan hun instrument? Daar probeert De Nieuws BV achter te komen in de serie 'Een Goed Stel'. Jazzmuzikant Benjamin Herman heeft meerdere saxofoons, maar een is favoriet: zijn Selmer Mark 6. Een altsaxofoon uit 1958 die nog steeds beter klinkt dan al zijn glimmende opvolgers.

Benjamin Herman is oprichter en frontman van jazzgroep The New Cool Collective, heeft talloze samenwerkingen op zijn naam staan en staat bekend als een echt podiumbeest. Toch vond hij het ook wel lekker dat zijn agenda wat leger was door de coronacrisis. "Ik vond het niet zo erg om even niet te spelen, want ik krijg er wel de zenuwen van als ik speel. Met zo'n saxofoon moet je elke dag studeren en spelen en dan gaat het lekker. Je kan nooit een dagje niet."

Selmer Mark 6

In zijn pubertijd werd de saxofoon van Benjamin Herman gestolen. Het volgende exemplaar kreeg hij van zijn vader. Samen gingen ze naar een bekende handelaar in Waveren, Belgiƫ: "Dat was een hele bijzondere man, die had zijn schuur volstaan met Selmer Mark 6 saxofoons, een van de meest gewilde types."

"Het was een slimme, uitgekookte man. Hij ging met een busje vol nieuwe, glimmende saxofoons naar fanfares en harmonie verenigingen in Frankrijk. Dan zei hij: Ik heb hier mooie nieuwe saxofoons. Als jullie mij geld geven en die oude saxofoons, neem ik die oude troep mee. Dus hij belazerde de boel, want die oude instrumenten zijn veel meer geld waard."

Quote

Er zit eigenlijk geen grens op het volume. Dat is fijn aan dit instrument.

Benjamin Herman

Herman speelt al ruim dertig jaar op zijn Selmer. Hij kan er alle kanten mee op, van lief en zoet tot hard en ruig. "Er zit eigenlijk geen grens op het volume. Dat is fijn aan dit instrument." Waarom oude saxofoons beter klinken dan nieuwe, weet Herman niet precies. "Misschien heeft het met het metaal te maken en dat het vroeger meer handwerk was. Soms zitten er wel goeie nieuwe tussen, maar je moet heel goed zoeken."

Studeren

Herman wordt geroemd als beste saxofonist van Nederland, maar dat betekent niet dat hij niet meer studeert. "Het is een lange lijdensweg, daarom kan je het maar beter de hele tijd doen. Sommige mensen hebben er geen enkele moeite mee, daar kan ik erg jaloers op zijn. Van die types die heel graag hun eigen muziek thuis op zetten."

Quote

Als je er net zoveel op speelt als ik, zit er na een jaar een koeklaag, een soort smegma overheen.

Benjamin Herman

Een bijzondere oude saxofoon heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. Daarvoor gaat Herman naar zijn vaste saxofoonreperateur Nico Bodewes, die ook wel de 'Keizer der Saxen' wordt genoemd. Met zijn gereedschap haalt hij de hele saxofoon uit elkaar om hem schoon te maken. "Wat een heleboel mensen niet weten is dat 'ie helemaal onder de kwijl zit. Van binnen en van buiten. Als je er net zoveel op speelt als ik, zit er na een jaar een koeklaag, een soort smegma overheen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Goed Stel: Benjamin Herman over zijn antieke altsaxofoon

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie