Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nieuwe show van Ellen ten Damme: schone schijn én persoonlijk leed

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe show van Ellen ten Damme: schone schijn én persoonlijk leed

Theatermaker Ellen ten Damme staat binnenkort op de planken met haar nieuwe show Barock. In de show dwaalt Ten Damme rond in het paleis van Zonnekoning Lodewijk XIV, maar ze brengt het publiek ook weer terug naar de tijd van nu. "Ik zie verleden als fantasievol stijlboek voor m’n toekomstdromen", zo klinkt een van de liedteksten uit de voorstelling. "Lodewijk XIV is natuurlijk een extreem voorbeeld van een despoot", zegt Ten Damme in De Taalstaat. “Maar zijn paleis is nu een museum waar miljoenen mensen heengaan. Het maakt het leven minder grauw."

"Het heden lijkt dan plotseling zo enorm banaal", zingt theatermaker Ellen ten Damme in de show. "Een stijlloos filmdecor vol dagelijkse zorgen waar slecht geklede mensen in een platte taal een regenbui bespreken op een maandagmorgen." Het klatergoud van Lodewijk XIV maakt het leven minder grauw, vindt Van Damme.

Fantasiewereld

Het lijkt wel of vroeger alles beter en mooier was dan nu. Die vraag wordt ook opgeworpen in de show: was vroeger dan alles beter? "Nee, natuurlijk niet. Zeker niet voor vrouwen", zegt Van Damme. "Maar het is een leuke aanleiding om een fantastisch uitziende show te maken. Het is schone schijn, een artiest creëert een fantasiewereld voor het publiek. Dingen die je overkomen in het echte zoals ziekte en dood, komt er ook allemaal in voor. Ook mijn persoonlijk leed komt aan bod. Ik vind die tegenstelling heel mooi."

Luister het hele gesprek tussen Frits Spits en Ellen ten Damme hieronder terug:

TS Ellen ten Damme

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie