Cultuur & Media

Liedjesschrijver Raymond van het Groenewoud staat alleen op de planken

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjesschrijver Raymond van het Groenewoud staat alleen op de planken

De Vlaamse liedjesschrijver Raymond van het Groenewoud toert door Nederland en staat dit keer alleen op de planken. "Een onderwijzer vond het zo jammer dat ik nooit alleen optrad. Hij verlangde naar het stemgeluid zoals het zich verkoopt in deze solovoorstelling", zegt hij in De Taalstaat.

De 68-jarige zanger met Nederlandse wortels, bekend van de nummers 'Meisjes' en "Je Veux De L'Amour', trekt de komende maanden door het land met zijn solovoorstelling Kreten en gefluister. Voor de liedjes kruipt hij achter de piano en haalt hij zijn gitaar tevoorschijn.

Breekbaar

"Sommigen zijn heel sterk aangezet en anderen zijn zo teer en breekbaar", zegt Frits Spits over de nummers. "Het gaat van luid naar zacht", beaamt de Vlaamse zanger. "De onderwijzer die mij dat destijds vertelde kan ik wel gelijk geven."

De Vlaamse zanger draait al tientallen jaren mee in de muziekwereld en heeft dertig albums op zijn naam staan. In 1973 verscheen zijn debuutalbum 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was'. Zijn hit 'Liefde voor muziek' stond in 1991 drie weken op nummer één in de Nederlandse hitparade.

Quote

Als je Nederlandse woorden heel correct uitspreekt, wordt het hoekig

Raymond van het Groenewoud

Vorig jaar kreeg de muzikant ter ere van zijn oeuvre de Lifetime Achievement Award overhandigd. De zanger heeft van het Vlaams een rocktaal gemaakt, jubelde de organisatie. "Dat beschouw ik wel als een compliment", zegt de liedjesschrijver. Van het Groenewoud "verbindt de woorden met elkaar" als hij ze uitspreekt. "Als je Nederlandse woorden heel correct uitspreekt, wordt het hoekig."

Erotisch effect

In de voorstelling laat Van het Groenewoud ook zijn nummer 'Maria, Maria ik hou van jou' horen. "Ze kan zo lekker lopen, ze kan zo lekker koken, ze kan dat wat ik wil dat ze kan", zingt de Vlaamse zanger in het nummer uit 1978. Voor de liedjesschrijver voelde het nummer als een doorbraak. "Als luisteraar van Nederlandstalig werk had ik nog nooit zoiets gehoord, het erotische effect zonder direct grof te worden."

Ster advertentie
Ster advertentie