Cultuur & Media
KRO-NCRV

Muzikant Ernst Jansz over het mooiste wat hij ooit gedaan heeft

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikant Ernst Jansz over het mooiste wat hij ooit gedaan heeft

Succes kende muzikant en Doe Maar-bandlid Ernst Jansz al jaren. Maar nu, op 73-jarige leeftijd, maakte hij naar eigen zeggen het "mooiste wat ik ooit gedaan heb". Over dat album praat hij met Frits Spits in De Taalstaat.

Live in Tijden Van Corona heet het album dat Ernst Jansz vorig jaar in Druten en Steenbeek heeft opgenomen. Mooier dan zijn liedjes voor Doe Maar, mooier dan zijn muziek voor CCC Incorporated, mooier dan zijn composities voor de Slumberlandband. Dat betekent dat op dit album zijn allermooiste composities en teksten bij elkaar komen.

De reis van zijn leven

Hij zingt over de jonge Ernst Jansz en de reis van zijn leven als hij het ouderlijk huis verlaat. "In mijn geval was dat de dood van mijn vader. Ik had ineens het gevoel dat ik volwassen werd." De jonge gaat in het lied het leven in en weet niet waar hij terecht gaat komen.

Hij zingt over de hippie die hij is geworden en misschien nog steeds is, maar hij concludeert ook dat van de idealen van zijn generatie weinig terecht is gekomen. Toch is make love, not war nog steeds een lijfspreuk voor hem. "De wereld lijkt me het mooiste als dat werkelijkheid kon worden."

Bob Dylan

Jansz, geïnspireerd door Bob Dylan, maakte ook een protestlied. Tijdens het vertalen van Dylans songteksten, krijgt hij nog meer respect voor de Amerikaanse singer-songwriter die zelfs een Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. "Toen ik Dylans nummers ging vertalen leek het eerst gekkenwerk. Enerzijds zó inspirerend, qua vorm en woorden die hij aan elkaar verbindt. Het is poëzie en popmuziek ineen."

Zelf zingt Ernst Jansz 'meester van het geld, je dagen zijn geteld'. Hij keert zich tegen de slavenhandelaars die geld over de ruggen van tot slaaf gemaakten hebben verdiend en nog steeds standbeelden hebben. Hiermee hoopt hij ergens zijn publiek een andere kijk op de dingen te geven. "Ergens hoop ik dat hoe vaker ik iets zing of zeg, het misschien bewaarheid wordt."

Ernst Jansz staat met zijn show Live in tijden van Corona in de theaters.

Ster advertentie
Ster advertentie