Cultuur & Media
VPRO

Najib Amhali: 'Ik werd dat wat ik juist níét wilde worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Najib Amhali: 'Ik werd dat wat ik juist níét wilde worden'

Najib Amhali is cabaretier, werd geboren in Marokko en groeide op in Krommenie. Hij begon zijn carrière als stand-upcomedian. Hij won het Leids Cabaret Festival, maakte avondvullende voorstellingen, speelde in films en leek alle wind mee te hebben. Maar zijn succes kent een keerzijde.

In de biografie Najib vertelt hij openhartig over zijn jeugd, de familiebanden en de prijs die hij betaalde voor het succes: verslaving. Atze de Vrieze spreekt met Najib Amhali in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="135696" caption="Het gesprek met Najib Amhali terugluisteren?" }


"Ik ben gestopt met drank, drugs en gokken. Ik heb alleen nog problemen met stoppen met roken", vertelt Najib Amhali. Hij windt er inmiddels geen doekjes meer om. Over zijn leven en de problemen die hij ervaart werd door Marcel Langedijk een boek geschreven, Najib. "Ik wist dat het geen boek zou worden met alle highlights."

Familiebanden

"Mijn vader had een drankprobleem, maar ondanks dat was hij altijd vrolijk en grappig, een gangmaker. Maar uiteindelijk raakte hij in een depressie en ging hij nog meer drinken. Mijn vader was er dan wel maar hij was er ook weer niet. Maar mijn moeder deed eigenlijk alles in het huishouden."

Quote

Als je zegt, 'dit wil ik nooit' dan gebeurd het juist altijd

Najib Amhali

Praten over problemen, gevoelens of emoties was geen optie in de familie. "Ik kon niet met hem praten over zijn problemen. Dat zit ook wel in onze cultuur: je spreekt je ouders niet tegen. Maar als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik hem naar een kliniek gebracht, of naar een psycholoog."

Amhali was altijd bang om te worden zoals zijn vader was. "Maar als je ergens bang voor bent en je zegt 'dit wil ik nooit', dan gebeurd het juist altijd. Ik ontdekte dat ik precies hetzelfde ben als hem." Ook hijzelf kwam zijn problemen niet onder ogen. "Ik heb heel lang mijn probleem niet als een probleem gezien. Pas later zag ik dat ik erger was geworden dan mijn vader."

Afkicken

In 2012 vertelde hij al openlijk over zijn depressieve gevoelens, drank en drugproblemen. "Ik hoopte dat het toen achter mij zou liggen. Maar ik zat er nog in." Zijn gebruik was toen nog wekelijks, later werd het dagelijks. "Als je je na het gebruik verrot voelt dan denk je 'ik stop nu echt', maar een paar dagen later voel je je weer beter en dan denk je 'oké één drankje'. Dat was ook mijn probleem, ik gebruikte als ik me goed voelde én als ik me slecht voelde."

"De drugs onderdrukte eventjes stress, brachten me korte euforie. De shows spelen lukte nog wel maar een nieuwe show maken? Dat absoluut niet. Ik voelde heel veel druk. Ik wachtte tot het veilig was, tot ik alleen was, om te gebruiken. Maar op een gegeven moment werd ik slordig, liet ik sporen achter. Toen was het niet meer 'oh drank en drugs hoort er een beetje bij', toen werd het echt een probleem."

Quote

Ik kon niet praten over mijn problemen.

Najib Amhali, cabaretier

Op het podium vertelt hij schaamteloos over zijn problemen. Maar die schaamteloosheid heeft een grens. "Dat ik niet van drank en drugs af kan blijven, daar ben ikzelf verantwoordelijk voor. Niemand dwong mij om te gebruiken. Het was heel moeilijk omdat ik het mezelf aandeed. Daarover schaamde ik me enorm."

Hij moest de bodem bereiken om te beseffen dat hij zijn leven niet meer op die manier wilde leven. "Je moet echt walgen van je leven." Gelukkig is die periode nu wel echt achter hem. "Alle clichés zijn waar. Ik geniet nu echt van mijn leven."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie