Naar homepage
Cultuur & Media

Seks, drugs en dickpics in hitserie 'Euphoria': 'Jullie waren toch ook heel geil vroeger?'
BNNVARA

foto: HBOfoto: HBO
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks, drugs en dickpics in hitserie 'Euphoria': 'Jullie waren toch ook heel geil vroeger?'

Een keihard, rauw en confronterend portret van de jongere generatie. Dat is de nieuwe hitserie Euphoria (HBO). De serie maakte in Amerika al veel tongen los: het zou de meest verontrustende serie ooit zijn. In De Nieuws BV vertellen verslaggever van VPRO Cinema en druktemaker Cesar Majorana en Thijs Scrhik, serierecensent van het NRC, waarom het veel meer is dan dat.

Cesar: "Wat ik tof vind aan Euphoria is dat ze over heel wat grenzen heen gaan, maar de waarheid is dat je in het echte leven ook over jouw eigen grenzen heen struikelt. Dat dat ook wat opgroeien is. De serie wordt daarom ook door zoveel jonge mensen gekeken want zij herkennen die ongemakkelijkheid. En ze herkennen de onhandigheid, dat je bijvoorbeeld per ongeluk net te veel gedronken hebt: wie overkomt dat niet?"

Seks, drugs en verslaving

Thijs: "Euphoria is een tienerserie dus het gaat over scholieren. Maar het is wel een hele rauwe serie. Het gaat over seks, drugs, verslaving. De hoofdpersoon, Rue, is pas 17 jaar oud en komt uit een afkickkliniek vandaan." En tussen alle seks, drugs en sociale media zoeken de personages naar een plekje in het leven.

Quote

Het is niet een generatie die aan het ontsporen is

Cesar Majorana

Met deze omschrijving lijkt het niet per se te gaan om een doorsnee tienerleven. Cesar: "Dat is vaak de kritiek op dit soort programma's. De grap en ironie is dat het helaas op heel veel scholen wel zo is. Ik kijk ook naar 'Gen Z', deze generatie, en er zitten wel heftige gevallen tussen. Het is niet een generatie die aan het ontsporen is, maar hele andere grenzen heeft dan ik alweer heb gehad."

De meest verontrustende serie ooit

Door de Amerikaanse pers werd Euphoria omschreven als de meest verontrustende serie ooit. Thijs: "Omdat er veel naakt in zit en drugsgebruik en dat soort dingen. Uiteindelijk vond ik dat wel meevallen. Het is heftig, het is rauw, en af en toe wil je misschien wel even wegkijken als je bepaalde scenes ziet. Maar het is ook ontzettend goed gemaakt. Het wordt heel stijlvol in beeld gebracht."

Thijs: "Het zou in Amerika niet op normale tv kunnen. Dus het is wel op HBO, de betaalzender. Zeker bij de eerste afleveringen vond men het meer shockeren om het shockeren. Later merk je gewoon dat het gaat om hoe het is. De serie heeft zeker een hart, het is niet alleen maar ellende.

Quote

Het is heftig, het is rauw, en af en toe wil je misschien wel even wegkijken als je bepaalde scenes ziet.

Thijs Schrik

Een ruige seksscène

In de eerste aflevering wordt een vrij ruige seksscène in beeld gebracht. Omdat het er niet uitziet als een vrijwillige bedscène wordt het beeld stilgezet en bevestigt de voice-over dat het niet gaat om verkrachting maar gewoon seks. Cesar: "Dat is waar de serie over gaat, die grijze gebieden. Het klassieke beeld - misschien wel een media-gevoed beeld - is dat er heel veel zwart-wit situaties zijn. Dat iets wel of niet MeToo is bijvoorbeeld."

"Waar deze jongeren heel erg mee worstelen", legt Cesar uit, "is dat ze ook erachter komen dat er een grijs gebied is. Dat het meisje eigenlijk wel graag hard onder handen genomen wil worden door haar vriendje, maar tegelijkertijd dat alleen wil als ze daar zelf toestemming voor geeft." De serie legt de vinger op de zere plek: je denkt dat iets misschien niet mag, dat iets heftig is, en tegelijkertijd nuanceren ze het gelijk.

Een actuele serie

Volgens Cesar is Euphoria ook een actuele serie: "Het is belangrijk om dit soort gebieden, in deze vorm te ontdekken en te zien en te snappen. Dit soort series zijn er ook voor nodig om jongeren een beetje op te voeden en iets te laten zien."

Liefdesbrieven als dickpics

Thijs: "Het gaat ook over sturen van naaktfoto's. Bij die generatie is dat heel normaal. Het is iets dat bestaat en 'het hoort bij de liefde' zeggen ze zelfs." En dat is volgens Cesar ook iets waar de Euphoria een belangrijk thema aansnijdt: "Ik ben een groot fan van sexting en het sturen van naaktfoto's. Het is de eerste keer dat een serie een verhaal vertelt over het lekken van naaktfoto's en wat er mis kan gaan en het niet afkeurt."

Quote

Wat Van Gogh had met zijn liefdesbrieven heb ik diep in de nacht met een geil WhatsApp-berichtje

Cesar Majorana

Cesar: "Wat Van Gogh had met zijn liefdesbrieven heb ik diep in de nacht met een geil WhatsApp-berichtje. Dat je je geliefde een dickpic kan sturen en daar lange, verlangende gesprekken over kan hebben, is echt wat er gebeurt. En een serie die dat kan kaderen, maakt het ook interessant voor generaties die wat ouder zijn. Jullie waren toch ook heel geil vroeger jongens, kom nou."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie