Cultuur & Media

Het begint weer te vriezen. Tijd voor stamppot met boerenkool.

foto: Stamppot boerenkoolfoto: Stamppot boerenkool
  1. Nieuwschevron right
  2. Het begint weer te vriezen. Tijd voor stamppot met boerenkool.

[NTR] Peter Ruigrok heeft een boerenbedrijf in Waarland, Noord-Holland, waar hij al dertig jaar boerenkool verbouwt. Zijn bedrijf beslaat ruim 27 hectare grond en zijn boerenkool ligt in diverse grote supermarkten. In een nieuwe aflevering van Wat de Boer Schaft leert Petra Possel van boer Peter alles over de boerenkool uit onze stamppot.

Petra Possel op bezoek bij boerenkoolboer Peter Ruigrok

'Boerenkool is het lekkerst als de vorst eroverheen is gegaan'

Petra treft de boer Peter op een oogstdag. Het heeft een maand lang geregend en vannacht heeft het voor het eerst gevroren. Er wordt vaak gezegd, de kou moet over de boerenkool dan is hij het lekkerst. Is dit zo?

"Klopt, er is een oud gezegde 'Boerenkool is het lekkerst als de vorst eroverheen is gegaan'. Maar bij de huidige soorten hoeft dat niet meer. Tegenwoordig kun je boerenkool het hele jaar eten. Ze zijn een jaar rond lekker."

Dat boerenkool het hele jaar gegeten kan worden komt door de plantenkwekerij, legt Peter uit: "De rassen worden tegenwoordig zo gemaakt dat er een hoop bladgroen aan zit met weinig stelen en weinig nerven. En veel bladgroen maakt de boerenkool lekkerder."

Quote

De oogst is altijd stress bij ons

Peter Ruigrok

Boer Peter Ruigrok en Petra Possel

Het heeft een maand lang bijna constant geregend. De akkers zijn kleddernat. "Zo nat dat je er bijna niet op lopen kan, laat staan rijden met een trekker, vertelt Peter. "Vandaag is er ook een trekker vastgelopen. Die gaan we met een andere trekker uit de modder halen."

"Van al die regen heb ik heel veel stress. Het komt ons product ook niet ten goede. De grond is verzadigd met water. En als de grond vol met water zit, gaan de planten niet meer groeien. Je krijgt meer schimmels en de ziektedruk wordt hoger."

Quote

We eten thuis een keer per week boerenkool

Peter Ruigrok

"De oogst is altijd stress bij ons. Boerenkool wordt handmatig geoogst. We plukken de bladeren met de stelen van de stronk af. De stronk blijft op het land staan. Die oogst brengen weg voor de verwerking. Dan wordt het gewassen en gesneden. En alleen het bladgroen gaat het zakje in."

"We eten thuis één keer per week boerenkool. Altijd in de stamppot: aardappelen met boerenkool, soms spekjes er doorheen. En een worst erboven op. Helemaal klassiek."

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Luister hier de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie