Cultuur & Media
NOS

50 jaar Hans Hogendoorn op de radio

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar Hans Hogendoorn op de radio

"Radio Noordzee Internationaal: nieuws!" klonk het vijftig jaar geleden op de radio vanaf het zendschip. Hans Hoogendoorn, toen bekend onder pseudoniem Hans ten Hooge, was voor het eerst te horen op nationale radio. En vijftig jaar later horen we hem nog steeds. "Ik zie nog geen noodzaak om ermee op te houden."

Sinds het begin van Met het Oog op Morgen is Hans er al bij, als stem van het programma. Hij is altijd aan het begin en tussendoor op de jingles en tunes te horen. Behalve gister, want toen mochten de presentatoren het eens proberen.

En met verve, zei Hans. "Ik vond het prachtig. Ik zou het zelf zo georkestreerd hebben, denk ik." Het ging beter dan zijn eerste keer, vertelde hij. "Ik had een beetje snel gelopen van het achterschip naar het voorschip. Je moet nooit snel lopen, want dan ben je buiten adem. Dat was de eerste les."

Tips

Voor wie zelf overweegt om in zijn voetsporen te treden, heeft hij ook nog een serie tips. "Je moet net doen alsof je mond vol zit met een maaltijd en dan toch zoveel mogelijk de woorden goed uitspreken." Een open mond met mooie, ronde klanken is het doel.

En: opwarmen. "Wat hoog neuriën aan het begin van de dag, zodat alle organen en holten meetrillen en schoon worden." Dan is het slechts wachten op dezelfde diepe stem, die voorlopig nog niet ophoudt. "Ik ga door zolang luisteraars en programmamakers het leuk vinden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie