Cultuur & Media
MAX

Weg met schurft in je studentenbed met deze tips van de poetsgoeroe

foto: ANP - Erik van 't Woudfoto: ANP - Erik van 't Woud
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met schurft in je studentenbed met deze tips van de poetsgoeroe

Studenten hebben een schurfthekel aan schoonmaken. Niet echt handig, want de huidige schurftepidemie in studentenhuizen komt nu juist doordat ze te weinig en vaak ook verkeerd schoonmaken. Poetsgoeroe Diet Groothuis schreef daarom speciaal voor deze doelgroep Het studentenpoetsboek. Voor iedereen die wel wat beters te doen heeft dan schoonmaken. Daar staken zelfs Mieke van der Weij en Peter de Bie in Nieuwsweekend nog wat van op.

Video niet beschikbaar

Feminisme als boosdoener

Als je middelbareschooldiploma van na het jaar 2000 stamt, dan is je kennis van huishouden volgens Groothuis vrijwel zeker nihil. "De meeste mensen haten poetsen, ik ook. Het is gewoon vervelend, maar als je het niet doet, dan krijg je problemen. Ik krijg dan ook chaos in mijn hoofd. De mensen van nu, die kinderen op de universiteit en de middelbare school hebben zitten, die vonden het niet nodig om dat aan hun kinderen te leren. Meestal wisten ze het zelf ook al niet meer, want poetsen leer je niet meer. Waarom zou je het leren? Niemand denkt dat dat nuttig is of zin heeft. Met de komst van het feminisme is het van de agenda afgevoerd.

Wisselende bedpartners

Schurft (Scabiës) rukt momenteel op in de studentenhuizen, waar veel jongeren met wisselende contacten dicht op elkaar wonen. Als die dan ook hun beddengoed niet voldoende wassen en op de verkeerde manier wassen, dan is de kans op schurft erg groot. Schurft is geen ernstige ziekte, maar wel heel vervelend: het beestje graaft zich in in je huid en legt in de gangetjes eitjes en uitwerpselen. Dat ziet er volgens Groothuis niet alleen heel erg vies uit, maar het jeukt ook verschrikkelijk. "Ik denk: jongens, het leven is vrij simpel. Als je niet al te ingewikkeld doet over af en toe een beetje poetsen, dan zijn de problemen niet zo groot."

De tips van poetsgoeroe Diet Groothuis

  1. Ventileer en lucht je huis goed, dit voorkomt luchtwegklachten.
  2. Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood.
  3. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes.
  4. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
  5. Koop in de supermarkt de schoonmaakmiddelen die op de onderste plank staan: soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Die werken net zo goed als allesreinigers, zijn milieuvriendelijker en ook nog eens vriendelijker voor je portemonnee.
  6. In plaats van wasverzachter kun je ook schoonmaakazijn bij je was doen, je was wordt (zonder luchtje) lekker zacht.
  7. Gooi af en toe voor het slapen gaan soda en een liter kokend water in je afvoer, dat voorkomt loodgieterskosten.
  8. Misschien wel de beste tip voor studenten: spoel je bierglazen voor met warm sodawater, dan slaat je bier niet zo snel dood.

De schurft aan poetsen

Ster advertentie
Ster advertentie