Cultuur & Media

Onno Blom over de verstripping van Turks Fruit door Dick Matena

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Blom over de verstripping van Turks Fruit door Dick Matena

[AVROTROS] De Boekenrubriek wordt deze week verzorgd door Onno Blom.

De haas en de regenboog

Paul Claes, de Vlaamse meester van deliteraire allusie, heeft met De haas en de regenboog een roman geschreven over één van de meest spectaculaire gebeurtenissen uit de wereldliteratuur. Brussel, 8 juli 1873. De gewelddadige liefdesverhouding tussen de dichters Paul Verlaine en Arthur Rimbaud eindigde met een schot uit Verlaines revolver die de arm van Rimbaud schampte. Verlaine werd in de gevangenis gesmeten. Niet voor de aanslag, maar vanwege sodomie. Een tragedie die poëzie opleverde. En nu dus een roman.

Verstripping van Turks Fruit

Dick Matena, misschien wel de beste, in elk geval de meest literaire tekenaar van het land, heeft opnieuw een beeldverhaal gemaakt van een beroemde roman uit onze letteren: Turks fruit van Jan Wolkers. Matena ‘verstripte’ al eerder Kort Amerikaans,met de goedkeuring van Wolkers zelf, in drie delen staand stripformaat. Turks fruit is gemaakt als een album van Olie B. Bommel: de gehele, lopende tekst onder drie of vier geweldig getekende scènes die je weer opnieuw naar Wolkers’ meesterwerk laten kijken.

A moveable feast

In het afgelopen jaar werd A moveable feast van Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway – zijn liefdesverklaring aan de stad Parijs, waar hij als jonge schrijver leefde in de jaren twintig van de vorige eeuw – opnieuw een bestseller. ‘This was Paris in the early days when we were very poor and very happy.’ Na de gruwelijke aanslagen in de lichtstad werd Parijs is een feest,zoals de nieuwe Nederlandse vertaling heet, gelezen als een boek van troost. Geen betere wraak op terreur dan een boek als een feest.

Ster advertentie
Ster advertentie