Cultuur & Media
MAX

Hans Laroes: 'Talkshows kiezen te veel voor ophef en gedoe'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Laroes: 'Talkshows kiezen te veel voor ophef en gedoe'

Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt de talkshows op tv op dit moment niet goed genoeg. Hij is vooral kritisch op Op1, dat een belangrijke rol krijgt tijdens de komende verkiezingscampagne. "In zijn algemeenheid vind ik dat talkshows te veel kiezen voor ophef en gedoe."

Video niet beschikbaar

Dat zei Laroes zondag op De Perstribune van MAX. Laroes werd met name getriggerd door de uitzending van Op1 waarbij microbioloog Rosanne Hertzberger in discussie ging met Thierry Baudet van Forum voor Democratie. "In dit geval zag je dat de presentator eigenlijk de kennis niet had om degene in de studio aan te pakken die allerlei dingen beweerde." De talkshows kiezen wat Laroes betreft dus voor het verkeerde doel. "De eindredacteur van Op1 zei dat laatst ook. Dan hebben we gedoe en praten mensen er over bij het virtuele koffieapparaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook vindt Laroes dat er een disbalans is tussen links en rechts. "Baudet mag altijd overal aanschuiven. Maar bewegingen als BIJ1 en DENK, waar ik ook mijn bedenkingen bij heb, worden niet uitgenodigd. Die disbalans valt hem ook op aan tafel. "Bepaalde verhalen zijn gewoon waar of waarschijnlijk. Dan moet je niet een wetenschapper tegenover bijvoorbeeld een antivaxer zetten. Dat is een valse balans", zegt Laroes.

Twitter

Hans Laroes laat zich regelmatig flink gelden op Twitter, een plek waar hij vaak het doelwit is van (extreem)rechts. Hij maakt zich zorgen over de het debat op het sociale medium. "Er zijn eel stellige opvattingen. Oneliners zonder nuance. Dat is iets waar ik me aan erger en daar zie ik de schadelijke kanten ook van. Het zorgt voor een soort opgefoktheid in onze samenleving." Hoewel Laroes zelf ook voor reuring zorg top sociale media verdedigt hij dat wel. "Reuring moet wel ergens toe leiden", vindt hij. "Ik vind het leuk om vastgeroeste standpunten ter discussie te stellen."

De Perstribune: Hans Laroes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie