Cultuur & Media
KRO-NCRV

‘Elon Musk is volledig de weg kwijt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Elon Musk is volledig de weg kwijt’

Het plan van Tesla-oprichter Elon Musk om een dienst op te richten waarop journalisten en nieuwsorganisaties kunnen worden beoordeeld slaat nergens op. Dat zegt BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Musk is volgens autoliefhebber Fröhlich "totaal de weg kwijt". Volgens Fröhlich probeert Musk op deze manier kritische journalisten de mond te snoeren. Dat begon met een persconferentie twee weken geleden. Musk kreeg daar kritische vragen van journalisten en raakte geïrriteerd. Vervolgens gaf hij het woord aan een vlogger die altijd positief bericht over Tesla. Fröhlich: "Daar begon het mee. En dan komt nu het bericht dat hij journalisten wil gaan ranken. Ik krijg het benauwd als bedrijven en de overheid journalisten gaan ranken." Het is volgens de hoofdredacteur van BNR dan ook veelzeggend dat de zoon van de Amerikaanse president Trump het plan van Musk steunt.

Paniek

De reactie van Musk is volgens Fröhlich ingegeven door paniek. "Musk is totaal in paniek omdat het helemaal mis gaat met zijn fantastische bedrijf sinds hij de goedkope poor man’s Tesla wil maken. Dat krijgt hij maar niet voor elkaar. Natuurlijk worden dan kritische vragen gesteld."

'Niet slecht als journalistiek met de billen bloot gaat'

Voor interviewer Frenk van der Linden kan de controle op de journalistiek niet ver genoeg gaan. "Die ranking juich ik van harte toe, maar lever er dan wel argumenten bij. Als iemand feiten aandraagt waarop wij kunnen vaststellen dat journalisten hun werk niet goed doen dan omarm ik dat. Zolang het transparant is vind ik elke mogelijke controle van de pers welkom, daar gaan we nooit op achteruit."

Fröhlich is dat niet met Van der Linden eens. "Er zijn allemaal mogelijkheden om je te beklagen over de journalistiek. Je kunt brieven sturen, naar de raad voor de journalistiek en als je echt verkeerd bent aangepakt dan kun je naar de rechter. We krijgen elke dag kritische reacties van luisteraars, daar kun je echt wel wat mee. Maar we moeten toch niet hebben dat een politieke partij of een bedrijf lijstjes met top tien journalisten maken."

'Kom maar, meer, meer, meer!'

Frenk van der Linden vindt dat Fröhlich beter moet nadenken. "Ik vind dat het evident illustreert hoe die mensen en bedrijven kijken naar dingen. Ze geven zichzelf zo oneindig bloot. Omarm dat nou juist. Zeg: Laat je zelf zien en geef de argumenten er bij. Heb je ze niet dan sta je extra te kijk. Dus ik zou zeggen, lauwerkransen er omheen, gouden dienschalen, til ze op naar de hemel, nog een keer!"

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie