Cultuur & Media
AVROTROS

Femke (22) had een eetstoornis en ziet nu hoe jonge meiden door #skinnytok steeds dunner willen worden

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke (22) had een eetstoornis en ziet nu hoe jonge meiden door #skinnytok steeds dunner willen worden

Van 'onschuldige' sportvideo's op TikTok, naar een feed met superdunne lichamen. De hashtag skinnytok geeft een verkeerd schoonheidsideaal, dat jonge meiden richting een eetstoornis duwt. Ook Femke herkent dit, zij had een eetstoornis en probeert nu juist de #skinnytok-content tegen te gaan. Ze vertelt erover bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

'Liever dun dan gelukkig' en 'Je hebt geen snack nodig, je bent toch geen hond?': het zijn veelvoorkomende uitspraken in het algoritme op TikTok met de hashtag 'skinnytok'. Sinds kort is #skinnytok erg populair op het socialmediaplatform. De inmiddels meer dan 50.000 video's met deze hashtag zijn al miljoenen keren bekeken en promoten extreme, ongezonde eetpatronen.

'Ik dacht: zo wil ik worden'

Voormalig anorexia-patiënt Femke van der Kooij (22) weet hoe het is als je online 'meegesleept' wordt door dit soort content. Zij ontwikkelde een eetstoornis toen ze naar de middelbare school ging en het gevoel kreeg dat ze de controle over haar leven verloor. Die controle vond ze in eten.

"Het begon op Pinterest. Ik ging daar op zoek naar plaatjes van hele dunne mensen waar ik op wilde lijken. Ik dacht: zo wil ik worden, dus ik moet doorgaan. Dan ben ik goed genoeg."

Tips online

Zo kwam Femke terecht op zogenoemde pro-ana-fora. Dat zijn websites waar anorexia-patiënten met elkaar in contact komen en informatie delen, om nog dunner te worden dan ze al zijn. Anorexia nervosa wordt daar niet gezien als een ziekte, maar als iets om naar te streven.

"Online stonden allerlei tips: hoe je moest overgeven, en hoe je kon stoppen met snacken." Wat Femke tegenkwam op social media maakte haar zieker.

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie