Cultuur & Media
VPRO

Hoofdstylist Eurovisie Songfestival: 'Geen presentatoren in bruidsjurken dit jaar, we gaan iedereen verrassen'

foto: Chris Philippofoto: Chris Philippo
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdstylist Eurovisie Songfestival: 'Geen presentatoren in bruidsjurken dit jaar, we gaan iedereen verrassen'

Het Eurovisie Songfestival wordt elk jaar spectaculairder, zowel in liedjes als in shows. Dat imago van veel glitter en glamour gaat dit jaar veranderen, zegt hoofdstylist Diek Pothoven in Nooit Meer Slapen. "Ik wil presentatoren, artiesten en dansers in high-end moderne jurken, in plaats van de traditionele prinsessenjurken."

Diek Pothoven (12 januari 2021) - Nooit meer slapen

Eurovisie Songfestival

Zowel in de liedjes als in het visuele aspect is de wapenwedloop van het Eurovisie Songfestival nog steeds volop gaande. Het wordt elk jaar spectaculairder met artiesten en dansers vuurspuwend in drakenpakken, die rollend aan touwen naar beneden glijden. De een nog gekker dan de ander. Daar wil Diek Pothoven, hoofdstylist van het Eurovisie Songfestival dit jaar, een verandering in brengen.

"Ik zou het niet eens kunnen op die manier", vertelt hij in Nooit Meer Slapen. "Wat wij gaan doen, wordt iets totaal anders. Het wordt hopelijk iets verrassends waar men het nog lang over zal hebben." De traditionele glamour-shows zijn volgens Pothoven passé. "De glitterpakken willen we als kijker zeker zien. Maar ik wil ervoor zorgen dat presentatoren niet in gekleurde bruidsjurken te zien zijn. Dat is zo prinsesjes-achtig."

Meer dan een ontwerper

Pothoven is niet zomaar een ontwerper die alleen kleding maakt. Zijn werk behelst een breed scala aan het ontwerp van modecollecties tot de regie van grootse campagnes en shows. "Ik streef ernaar om een regisseur te zijn. Sinds de kunstacademie ben ik veel bezig om naast de kleding heen het hele plaatje te vorm te geven. Van shows tot film ontwerp en regisseer ik veel voor labels en bedrijven."

Met veel enthousiasme kijkt hij uit naar het komende Eurovisie Songfestival. "Het is in volle gang, we werken aan een mooie show. Sinds oktober zijn we bezig met alle voorbereidingen." In totaal is Pothoven verantwoordelijk voor meer dan 300 looks en ontwerpen van presentatoren, artiesten en dansers. "We nemen met choreografen en regisseurs alle looks en passen door, die we voor de artiesten en dansers aan het ontwerpen zijn."

'Knallende dansact'

Een nieuwe annulering van het Songfestival door de corona-pandemie verwacht Pothoven niet. "Iedereen wordt om de haverklap getest en mag straks op het podium tegen elkaar aan dansen. Binnenkort wordt in februari het scenario uitgestippeld. We focussen dat op het podium hetgeen wij voor ogen hebben gaat gebeuren."

Daar zitten veel veelbelovende en verrassende acts bij, verzekert Pothoven. "In totaal zijn er negen verschillende acts, die in het begin, het midden of aan het einde worden ingezet. Daar is alles van in het verschiet. Nederland is als dancemuziek-land de grootste ter wereld. Het wordt een knallende dansact op het podium."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie