Cultuur & Media
NOS

Wat betekent gospelmuziek voor zangeres Giovanca Ostiana?

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent gospelmuziek voor zangeres Giovanca Ostiana?

Zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana neemt in het nieuwe EO-programma Amazing Grace acht collega-artiesten mee in de wereld van gospel. Wat betekent dit genre voor Giovanca zelf, die we toch vooral kennen als jazz- en soulzangeres?

De hoogste tijd

Zondagavond start het programma, waarin de zangeres collega's uitnodigt in het genre. "Ik vond dat het de hoogste tijd werd. Zeker ook door de tijd die we nu achter ons hebben, waarin mensen echt behoefte hebben aan hoop en the good message. Dat geeft de gospel sowieso. Het is tijd om dat genre in Nederland te introduceren. Het is er, maar mensen zien het niet en horen het te weinig."

Gospel heeft een belangrijke rol gespeeld in haar jeugd, vertelt ze in de uitzending: "Ik heb Antilliaanse ouders, dus sowieso gelovig. Dus de muziek krijg je daar gewoon mee, dat is ook normaal op de radio en mijn ouders draaiden ook altijd gospel thuis. Ook in de kerk waar ik naartoe ging zongen ze gospel. Het is altijd het genre waar ik mee opsta en mee naar bed ga."

Alternatief voor bidden

Het genre is ook erg belangrijk voor haar familie en de manier waarop zij de het geloof beleven. "Ik denk dat wij gospel ook zien als een soort alternatief voor bidden. Veel teksten in de muziek zijn ook vaak stukken uit de Bijbel, vaak een hoopvolle tekst. Het zijn allemaal hele herkenbare thema's. Als je even niet de chique woorden hebt om een gebed er uit te knallen, heb je gospel. Het verbindt gewoon."

Die verbinding wil Giovanca ook opzoeken met haar collega-zangers. "Bij Amazing Grace komen we er eigenlijk achter dat iedereen gospel kan zingen. Wat we hebben gemerkt dat als iemand met heel veel respect en de wil gospel gaat zingen, de boodschap is zo sterk, dat een stem eigenlijk genoeg op, en it don't matter who's voice."

Het programma Amazing Grace is zondag om 20.30 te zien bij de EO op NPO 1.

De betekenis van Gospel voor Giovanca Ostiana

Ster advertentie
Ster advertentie