Cultuur & Media
AVROTROS

Martijn Koning over optreden Jinek: ‘Ik weet niet wie ik excuses zou moeten maken’

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Martijn Koning over optreden Jinek: ‘Ik weet niet wie ik excuses zou moeten maken’

Cabaretier Martijn Koning zorgde er met zijn column in Jinek voor dat FvD-lijsttrekker Thierry Baudet de studio verliet. De roast leverde een storm van kritiek op. Jinek en RTL distancieerden zich van de tekst van Koning. De comedian reageert nog één keer bij Humberto: 'Ik weet niet wie ik excuses zou moeten maken.'

Video niet beschikbaar

De redactie van Jinek en RTL Nieuws gaven een dag na het optreden aan dat ze spijt hebben dat ze het optreden van Koning niet hebben geschrapt. De comedian wilde vooraf geen inzage geven in zijn tekst. "Het is een ding van mij. Ik vind overleggen gewoon niet leuk, ik hou er niet zo van. Als je dingetjes voorlegt, ontstaan er problemen. Je zit met mensen in de studio, en ik vind het raar als mensen het dan al kennen."

Bedoeld om te lachen?

Koning benadrukt dat zijn column zeker als doel had om de kijker te laten lachen. "Het was de satirische afsluiter, dus je wilt natuurlijk wel dat er gelachen wordt. Het is ook moeilijk, een zaal zonder publiek. Dat maakt het extra moeilijk. Ik vond het heel erg grappig, het is natuurlijk altijd de bedoeling om te lachen, zeker."

Koning haalde in zijn roast de vriendin van Baudet erbij. "Je maakt een roast, en je spreekt iemand toe. Het is een politicus die heel veel dingen heeft gezegd. Daar speel je dan mee. Over de inhoud van wat je zegt, is het lastig achteraf te oordelen. Het stuk was bedoeld als satire, en dat is het ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verantwoordelijkheid

"Je doet wat je doet, en dat is dan ook leuk. Natuurlijk pak je dan je verantwoordelijkheid", gaat Koning verder. Maar waar Eva Jinek excuses aan Baudet maakte en RTL-journalist Floor Bremer zich openlijk van de tekst van Koning gedistantieerd, wil hij zelf geen sorry zeggen. "Ik zou niet weten wie ik excuses zou moeten maken."

"Wat ik juist leuk vind, en dat waardeer ik aan Jinek en RTL, dat ze mij vrijlaten in wat ik mag zeggen. Ik hoef het niet voor te leggen, ik mag doen wat ik wil, en dat stel ik heel erg op prijs. Ook bij jou Humberto, jij liet mij ook vrij. Dat vind ik gewoon fijn, dat is de manier waarop ik werk."

Bevoorrechte positie

Koning sluit niet uit dat hij in de toekomst weer een soortgelijk optreden zal doen. "Natuurlijk. Het is een grote eer, en het is ontzettend leuk, als je mensen mag toespreken. En als het ook nog politici zijn… dat is zo’n bevoorrechte positie. Elke kans die ik daarvoor krijg, zal ik met beide handen aangrijpen."

Martijn Koning

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie