Cultuur & Media
AVROTROS

'Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord'

foto: Podcasts uit VINKfoto: Podcasts uit VINK
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord'

"Maar hij is ook heel lief" zegt een van de vrouwen die Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma interviewde voor haar podcast 'Vrouwenmoord'. In die reeks spreekt Monsma met vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd. Hoe het was om met hen te praten hoor je in VINK.

#172 - De vermisten van '53 - Vrouwenmoord - De Taalpolitie - Altijd Aan - VINK: De podcastgids van Nederland

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, en bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Monsma maakt voor Hart van Nederland vaak verhalen over femicide en vraagt zich af hoe het kan dat dat dit zo vaak voorkomt en dat het maar blijft gebeuren.

Gesproken met ouders van slachtoffer femicide

Slachtoffers en nabestaanden vinden het belangrijk dat er meer bekend wordt over femicide, merkt Monsma. "Het is vrij onbekend, veel mensen weten niet eens dat het bestaat. De mensen die ik spreek voor de podcast vinden het belangrijk een boodschap uit te dragen."

In een van de afleveringen spreekt Monsma ook met ouders van Eva, die vermoord werd door haar vriend. "Zij vertellen dat ze door hun verhaal te delen - en dat doen ze niet alleen bij mij maar ook in de krant en op tv - vier meiden zover hebben gekregen hun relatie op te zeggen, omdat die gewelddadig was of omdat de man drugs gebruikte. Dat vind ik heel tof om te horen."

In deze aflevering van VINK komt ook Noortje de Kroo aan het woord. Zij maakte een podcast over de vermisten van de watersnoodramp in 1953, en welke impact deze gebeurtenis nog altijd heeft.

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie