Cultuur & Media
BNNVARA

Millionaire matchmaker Pier Ebbinge: de Cupido voor de Rijken

foto: Tao Publishersfoto: Tao Publishers
  1. Nieuwschevron right
  2. Millionaire matchmaker Pier Ebbinge: de Cupido voor de Rijken

In hogere kringen is hij een begrip als liefdesadviseur: Pier Ebbinge. Journalist Mark Koster volgde de liefdesexpert extraordinaire en schreef het boek Cupido voor de Rijken. In De Nieuws BV vertellen Ebbinge en Koster over de poëtische advertenties en de liefdesbemiddeling voor de welgestelde mens.

Een troubadour in de marge

"Weduwe. Ziet er goed uit. Vrolijk, positief en charmant. Vanaf haar prille jeugd veel gezien en ook begrepen. Doorziet en realiseert veel. Waardering alom. Laat zich op niets voorstaan. De partner die past is een sprankelend, karaktervol, compleet mens met plussen en minnen. Niet een troubadour in de marge." Door onder andere een prachtige, opvallende advertentie als deze pakte Koster zijn pen.

Quote

Als ik twee en een half à drie uur met iemand heb gesproken dan weet ik echt wie tegenover mij zit.

Pier Ebbinge

Koster: "Het is echt slowdating. Het is een manier om mensen te vinden, die helemaal weg staat van Tinder en dat soort afschuwelijke dingen. Pier, en ik heb grote bewondering voor hem gekregen, rijdt in zijn auto de ganse natie rond op zoek naar die weduwe." En dus naar de persoon die geen troubadour in de marge is, want volgens Ebbinge wordt die afgeschreven: "Op een beleefde manier natuurlijk."

Prachtige advertenties

De liefdesadviseur levert prachtig werk, vindt Koster. En bij dat prachtwerk horen pareltjes van advertenties met bijzondere worden als 'haut-volée', 'tristesse' en 'detrimente'. Dat is niet om het chique karakter van Ebbing's clientèle te benadrukken: "Nee, dat ontstaat gewoon. Dat zit dus kennelijk in mijn bol. En mijn vak is natuurlijk communicatie, en hoe kan dat plaatsvinden? Doordat ik, om het simpel te zeggen, mijn anamnese heel goed kan. Dat is een interview met een opdrachtgever. Als ik twee en een half à drie uur met iemand heb gesproken dan weet ik echt wie tegenover mij zit."

Liefdesexpert Ebbinge adviseert CEO's, politici en andere mensen uit de 'high end van de markt' zoals hij dat zelf noemt. Maar helaas moet hij wel eens iemand weigeren: "Dat is heel pijnlijk om te doen. In deze tijd is heel veel erg los-zanderig geworden. Dus we hebben mensen die te verwend zijn die eisen stellen. Als iemand weinig kaliber heeft, dan moet ik zorgen dat die mij geen opdracht geeft, want dan kan ik niet veel betekenen." Maar gelukkig komt dat niet vaak voor.

Quote

En dan ben je 60 en dan weet je, ik heb nog 20 of 30 jaar te gaan. Je moet er toch niet aan denken dat je dat helemaal alleen moet doen?

Pier Ebbinge

Een koopje voor 20 jaar levensgeluk

Vanzelfsprekend steekt Ebbinge veel tijd in het vinden van een match. Daaraan hangt natuurlijk ook een prijskaartje: een geslaagde match kost zo'n beetje een modaal jaarsalaris. Maar volgens de liefdesexpert moet men denken in waarde: "Je bent 60, of 50, of 70, dat is zo'n beetje de categorie waarin ik vooral functioneer. Vroeger gingen we rond 70 dood, tegenwoordig worden we 80. En dan ben je 60 en dan weet je, ik heb nog 20 of 30 jaar te gaan. Je moet er toch niet aan denken dat je dat helemaal alleen moet doen? Je kan je verhaal niet kwijt, je kan niet leuk op vakantie, je kan niet dingen uitwisselen en dat is gewoon vreselijk." Een koopje is het dan dus, voor twintig jaar levensgeluk.

De perfecte match

Het slagingspercentage van de match hangt af van de opdrachtgever: "Ik kan het visje wel vangen, en dat doe ik bijna altijd, maar twee mensen moeten wel dat visje samen van de haak afhalen. Daar probeer ik van alles aan te doen, maar dat lukt ook wel eens niet. En dat hoeft dus niet aan mij te liggen." Maar ook dat komt gelukkig bijna nooit voor.

In zijn boek beschrijft Koster een geweldige match tussen een curator en zijn vrouw. Koster mocht mee naar het gesprek met deze mevrouw en beschrijft hoe de liefdesadviseur te werk gaat. En wat blijkt: "Ze wonen maar 300 meter van elkaar vandaan."

Mark Koster schreef het boek 'De cupido van de Rijken' over Pier Ebbinge

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie