Naar homepage
Cultuur & Media

Kijkcijfers (heilig in tv-land) worden uitgebreider gerapporteerd
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kijkcijfers (heilig in tv-land) worden uitgebreider gerapporteerd

Sinds deze week rapporteert de Stichting KijkOnderzoek de kijkcijfers op een nieuwe manier. De organisatie meet niet langer enkel het gemiddelde aantal kijkers, maar ook het totale aantal kijkers. Ook mensen die alleen een minuut gekeken hebben, tellen daardoor mee.

Directeur Sjoerd Pennekamp van Stichting KijkOnderzoek vertelt in NOS Met het Oog op Morgen over de nieuwe werkwijze. "We willen graag meer inzicht geven in het aantal kijkers. Dat geeft programmamakers en de pers een beter beeld van wat een programma betekent voor het publiek."

"Je moet je voorstellen: als je de helft van een uitzending hebt gezien, telde je tot voor kort voor de helft mee. En nu tel je helemaal mee'', zegt Pennekamp. "Voor sommige programma's scheelt dat enorm, zeker voor lange programma's."

Belang

De directeur vertelt dat de kijkcijfers heel belangrijk zijn in televisieland. "De reclamezendtijd wordt verhandeld op basis van de cijfers die wij aanleveren. En daarnaast worden de cijfers veel gebruikt om aan verantwoording te doen en om te kijken of de programmering aanslaat."

Kastjes

Het aantal kijkers wordt bepaald aan de hand van kastjes die mensen thuis hebben. "Die staan in 1250 huishoudens, goed voor 2800 mensen." Welke mensen dat precies zijn, is strikt geheim. "We willen elke mogelijke kans van beïnvloeding van die mensen voorkomen. Er is maar een kleine afdeling die weet wie die mensen zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie