Cultuur & Media
PowNed

Angela de Jong: 'Ik ben toch de supertrut van Nederland?'

foto: Pownedfoto: Powned
  1. Nieuwschevron right
  2. Angela de Jong: 'Ik ben toch de supertrut van Nederland?'

In de eerste aflevering van de juni-serie van De Nacht van Rutger sprak Rutger Castricum in de nacht van zaterdag op zondag met AD-columniste Angela de Jong.

{podcast audio="140731" caption="Angela de Jong (7 juni 2020)" }

Tien jaar tv-columnist

Aan het begin van de uitzending proost Rutger met zijn gast op haar 10-jarig jubileum als tv-columnist bij het Algemeen Dagblad. Iets wat nog steeds niet verveelt. "Ik heb niet veel hobby's naast mijn werk. Ik zat vandaag te denken: wat geeft me nou het meeste energie in mijn leven, behoudens mijn gezin natuurlijk, dat is toch mijn werk. Ik vind het heel leuk."

De Jong droomde er nooit van om columnist te worden, zegt ze aan de keukentafel bij Rutger. "Het fenomeen column schrijven, dat ik dat zou gaan doen, daar heb ik werkelijk geen seconde rekening mee gehouden. Toen ik op de regioredactie van het Rotterdams Dagblad werkte, dus heel braaf over de gemeentepolitiek in Krimpen aan den IJssel en omgeving schreef, moesten we ook om de vier weken, bij toerbeurt, een column schrijven. Ik haatte het! Ik vond het afschuwelijk! Ik kon me niet erg opwinden over iets wat de raad had besloten over het zwembad in Krimpen aan den IJssel." Over televisie kan ze zich wel oprecht opwinden beaamt ze op NPO Radio 1.

Liefde voor televisie

De liefde voor televisie zat er op jonge leeftijd al in bij De Jong. "Ik kan me niet anders herinneren dat alles wat er was, van Dossier Verhulst tot de Bereboot, dat ik alles keek. Het kastje dat in de hoek van de kamer stond, vond ik erg magisch."

Meningen

Ze merkt dat haar mening er in Hilversum toe doet, want De Jong wordt regelmatig uitgenodigd voor een kopje koffie. "Natuurlijk willen mensen af en toe met je babbelen, even vertellen wat ze aan het doen zijn. Daar moet je heel erg op passen." Als voorbeeld noemt De Jong RTL-baas Peter van der Vorst die haar onlangs uitnodigde. Bang voor vriendjespolitiek of beïnvloeding door zenderbazen is ze niet. "Mijn enige motto is eigenlijk: ik schrijf wat ik vind over televisie. En ik schrijf ook over dat onderwerp waar ik vind dat het over zou moeten gaan de volgende dag. En dan maakt het niet uit of ik bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel zit of bij Jinek of bij Beau. Als ik vind dat Beau gewoon echt geen goede Koningsdaguitzending maakt, dan schrijf ik dat! Als dat dan betekent dat ik daarna niet meer welkom ben in een programma, dan zij dat zo. Daar ben ik niet zo mee bezig."

Femke Halsema

Afgelopen maandag schoof de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan in de talkshow Op1 om te praten over de uit hand gelopen demonstratie op de Dam die middag. Angela de Jong schreef er een pittige column over met de kop 'Alleen de volgevreten pens en rokende sigaar ontbraken bij Halsema'. Volgens De Jong zat Halsema "nogal hooghartig" aan de talkshowtafel. "Als je die app’jes ziet van van de week, dan is ze wel heel erg bezig met wat de omgeving van haar vindt. En wat de pers van haar vindt. En ik denk dat dat haar een tikkie verlamt. In ieder geval star maakt."

De Amsterdamse burgemeester is niet de favoriete politicus van De Jong. De huidige premier is dat wel. "Ik ben wat meer rechts van het midden dan andere columnisten bij ons. Tikkie VVD’achtig, in die hoek zit ik. Dat is wat ik de laatste jaren heb gestemd. Als er morgen verkiezingen zijn dan stem ik, denk ik, op Mark Rutte. Daar voel ik nu het meest veilig."

De Nacht van Rutger

Rutger Castricum ontvangt de komende weken in zijn huis een aantal gasten die een turbulente tijd achter de rug hebben. Volgende week steekt Rutger de barbecue aan voor voormalig SP-leider, en de huidige burgemeester van Heerlen, Emile Roemer.

De afleveringen van De Nacht van Rutger zijn hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie