Cultuur & Media
VPRO

Hoe Sinan Can het paradijs zocht en aantrof

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Sinan Can het paradijs zocht en aantrof

Journalist en filmmaker Sinan Can spreekt bij Nooit Meer Slapen over zijn nieuwe serie Sinan op zoek naar het paradijs, waarin hij de rivier de Eufraat volgt door het Midden-Oosten naar waar het hof van Eden gelegen zou hebben. Hij had als doel om voor de verandering niet een keer de ellende en journalistiek relevante verhalen te laten zien die hij tegenkomt op zijn reizen, maar juist de verhalen "die hem hoop en troost geven dat de schoonheid van de mens nooit uit zal sterven."

Sinan Can (journalist, programmamaker) - Nooit meer slapen

Spontaan de mooiste verhalen

Can startte zijn reis van de Turkse berg Ararat en volgde de Eufraat dwars door Syrië naar Irak. Onderweg sprak heel veel mensen: "Tachtig procent van onze verhalen zijn spontane ontmoetingen geweest. Als je er open voor staat en met andere ogen naar het Midden-Oosten kijkt komen de verhalen vanzelf naar je toe. Je hoeft alleen je oren, ogen en je hart een beetje open te houden." Zo sprak hij lang met een vrouw die spontaan op hem afstapte en haar eigen levensverhaal met hem deelde. "Ik dacht: ik heb nog nooit in mijn leven zoveel positiviteit gezien bij iemand die zoveel ellende heeft meegemaakt."

Can vertelt meer verhalen die zowel prachtig als ontroerend waren. Zo vertelt hij over een man die, na het verlies van zijn vrouw, hun droom om de aarde te verbeteren met het planten van bomen nu alleen uitvoerde. Inmiddels stond de teller al op 4500 bomen. Ook vertelt Can over een man die zijn hele leven in een klooster op zijn moeder heeft gewacht en tot op zijn sterfbed aan toe zich bleef afvragen waar ze bleef.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Paradijs

Zijn reis leidde Can uiteindelijk tot wat het Hof van Eden moest zijn, maar dit bleek nogal een teleurstelling: "Het was meer een soort stadsparkje met een boomstronk die de appelboom moest voorstellen." Het ware paradijs vond hij daarom ergens anders. "Als mensen aan mij vragen of ik het paradijs heb gevonden, zeg ik: ja, het zit niet in het fysieke, maar in de harten van mensen."

"Het paradijs is wat wij ervan maken," legt hij uit. "Als we vechten met elkaar, we verwonden elkaar, we vermoorden elkaar, als we in oorlog zijn en in conflict, dan is eigenlijk elk deel op de aarde een hel. Als we vergeven en leven in harmonie met elkaar en hebben respect voor elkaar, dan kunnen we een paradijs creëren."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie