Cultuur & Media
NOS

Arjen Lubach heel veel zin in nieuwe show: 'Ik focus me op de inhoud, niet op de kijkcijfers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arjen Lubach heel veel zin in nieuwe show: 'Ik focus me op de inhoud, niet op de kijkcijfers'

Na dertien seizoenen trok Arjen Lubach de stekker uit het succesvolle tv-programma Zondag met Lubach. In februari keert hij terug op televisie. Hij gaat maandag tot donderdag De Avondshow - met Arjen Lubach presenteren voor VPRO op NPO1. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Lubach.

"Het is heel vreemd om doorgaans de hele dag te denken: wat zou ik met dit nieuws kunnen. En dan van de een op de andere dag geen platform meer te hebben. Ik kan dat niet zomaar uitzetten. Ik gooi er nog wel eens een tweetje uit of schrijf wat voor een theatervoorstelling. Maar ik heb heel veel zin om weer te beginnen."

Een onderwerp dat zéker in de eerste aflevering zit, kon Lubach niet verklappen. "Er is zo'n snelle roulatie van het nieuws. Ik kan nu zin hebben om iets te doen met het rare gegeven dat we straks met hetzelfde kabinet zitten, terwijl Rutte drie of vier keer dingen is vergeten en heeft zitten liegen, maar dat is in februari helemaal niet relevant meer. Het is allemaal zo veranderlijk."

Hiërarchie

In de redactie van De Avondshow zitten dezelfde mensen als in die van Zondag met Lubach. "Maar we gaan wel uitbreiden, omdat we dus niet één maar vier keer in de week op tv komen. Ter voorbereiding hierop hebben we een paar maanden geleden een lang gesprek gehad met iemand die vijftien jaar uitvoerend producent was van The Daily Show With Trevor Noah. Die mochten we het hemd van het lijf vragen en dat was een heel leerzaam gesprek."

Wat Lubach uit dat gesprek heeft geleerd? "Dat we iets hiërarchischer te werk moeten gaan. Bij Zondag met Lubach konden we ellenlange discussies voeren die zaterdagmiddag begonnen en pas 's avonds eindigden na een pizza. Dat kan nu niet meer. Nu moet iemand, ik waarschijnlijk, snel een knoop kunnen doorhakken."

Wantrouwen

Het gesprek in NOS Met het Oog op Morgen ging ook over zijn boek Stoorzender. Daarin schreef Lubach dat hij worstelt met de vraag in hoeverre hij het wantrouwen in de politiek voedt. "De polarisatie heeft een soort tweedeling veroorzaakt waarbij je of in het ene of in het andere kamp zit. Dat merk ik ook met corona. Ik vind de minister die het coronabeleid uitvoert een flapdrol af en toe, omdat hij te laat reageert of verkeerd communiceert. Maar ik geloof wel in de aanwezigheid van een pandemie en dat die bestreden moet worden door middel van bepaalde maatregelen. Maar voor heel veel mensen is dat al te subtiel. Er is een hele grote groep mensen die vervolgens zeggen dat ik een trekpop van de overheid ben. Of andersom", aldus Lubach.

"Ik ben bang dat als we elke dag de macht bashen, dat mensen het idee krijgen dat we in een soort totalitaire dictatoriale staat leven. Terwijl types als Rutte en De Jonge wel echt het beste met het land voor hebben. Of ze het nu goed doen of niet, daar kun je over praten, maar het zijn volgens mij geen kwaadwillende klootzakken."

Kijkcijfers

Zondag met Lubach ging in 2014 van start en werd in 2017 bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Het programma begon met zo'n 400.000 kijkers. De laatste aflevering, op 28 maart, werd door ruim 1,8 miljoen mensen bekeken. "Je hebt twee werelden. De wereld van kijkcijfers en prijzen en je hebt de wereld van de inhoud. Je kan alleen maar die eerste wereld beïnvloeden door middel van de inhoud. Ik ga dus niet flyeren op straat en juryleden van prijzen bellen. Ik kan alleen maar mijn best doen en hopen dat mensen gaan kijken. Het maken van een goed programma, dat is mijn focus."

arjen lubach

Ster advertentie
Ster advertentie