Naar homepage
Cultuur & Media

Halloween vieren? Zó doe je dat!

foto: Dimension Films, Universal Studio's, Pexelsfoto: Dimension Films, Universal Studio's, Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Halloween vieren? Zó doe je dat!

[AVROTROS] Wie graag griezelt en daarbij de kans op een hartverzakking voor lief neemt, zit dit weekend gebeiteld. Met Halloween voor de deur kun je kiezen uit talloze creepy horrorspots, freaky feesten en gruwelijke griezelfilms. Onderstaande tips zijn niet geschikt voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en hartpatiënten, maar des te meer voor horrorfanaten. Kippenvel gegarandeerd.

Eerst: een stukje geschiedenis

Zeg Halloween en je denkt direct aan een Amerikaanse suburb waar verklede kinderen langs de deuren trekken en ‘trick or treat’ roepen. Maar zoals Sinterklaas eigenlijk uit Turkije komt, zo komt Halloween van oorsprong uit Ierland en Groot-Brittannië. Zo’n honderdvijftig jaar geleden namen de vele immigranten het mee naar de Verenigde Staten, waar het al snel furore maakte. Sommige Amerikanen slaan daarbij in hun enthousiasme wel beetje door. Deze mensen maakten hun bloederige Halloween-tuin zo realistisch, dat de buren dachten dat het tafereel echt was en ze uit angst 911 belden.

Inmiddels is het griezelfeest in grote delen van de wereld overgenomen. Ook in Nederland lijkt Halloween het langzaam te winnen van Sint Maarten. En dat is goed nieuws voor horrorfanaten. Zij kunnen hun hart ophalen aan al het griezeligs wat ons land eind oktober te bieden heeft:

Tip 1: de engste horrorspots

In Avonturenpark Hellendoorn kun je tijdens horrorevent SCREAMS de longen uit je lijf gillen in onder meer het Death Lab, The Devils Church en het Freak Circus. Walibi staat natuurlijk al jarenlang bekend om zijn populaire Fright Nights. Maar er is meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo vind je in Noord-Holland twee grote horrorspots. Op de Beverwijkse Bazaar is dat de Haunted Hall. Volgens kenners behoorlijk spectaculair: "Het is wat kleinschalig, maar wel van hoge kwaliteit." Iets verderop in hetzelfde Beverwijk vind je Night of Darkness: meerdere spookhuizen bij elkaar, waar je zowel Satan, The Walking Dead als een bijzonder agressieve Assepoester kunt tegenkomen. Is dat laatste nog wat veel van het goede? Je kunt nog even moed verzamelen, want deze ‘hel op aarde’ opent pas volgend weekend.

Een uitgebreid overzicht van Halloween evenementen vind je hier.

Tip 2: een dansje wagen met Frankenstein

Wie liever naar een feestje gaat, heeft ook genoeg te kiezen. Bij bijna alle Nederlandse poppodia kun je vanavond terecht voor een Halloween-feest. Zoals het een echt Halloween feest betaamt, draait het hier uiteraard om ‘dress to impress'. Als welke griezel gooi jij vanavond de beentjes van de vloer?

De Amsterdam Halloween Party vindt dit jaar voor de negende keer plaats op het Westergasfabriekterrein. Zag je er vorig jaar vooral superhelden op de dansvloer, dit jaar kom je er engerds als Dracula en Frankenstein tegen.

Of je er blij van wordt kunnen we je niet garanderen, maar in Zwolle kun je in Stadcafé Blij tot in de vroege uurtjes feesten tussen de griezels.

Het Crazy Sexy Cool Festival in Zuiderpark Rotterdam is het eerste outdoor Halloween feest van Nederland. Is het de frisse buitenlucht of toch de enge monsters die jou daar het nodige kippenvel bezorgen?

Extra tip:

Op een lege maag kun je niet dansen. Dus ben je in Amsterdam, ga dan even langs bij de Burger King op het Leidseplein. Iedereen die daar tussen 20.00 en 22.00 uur als clown verkleed binnenkomt krijgt een gratis Whopper.

Tip 3: gillen in de bioscoop

In elf Pathé-bioscopen kun je de hele zaterdagnacht genieten van vier heerlijke horror klassiekers. Tijdens deze horrormarathon vertoont de bioscoop Jigsaw, The Autopsy of Jane Doe, Don't Hang Up en It Stains The Sand Red.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dinsdag 31 oktober kun je in De Uitkijk in Amsterdam kijken naar een marathonsessie van de weerzinwekkende filmserie The Human Centipede. Voor wie niet bekend is met deze films van Nederlandse bodem: het gaat over een gestoorde arts - dr. Heiter - die een afgrijselijk experiment wil uitvoeren: het creëren van een menselijke duizendpoot. Waarschuwing: deze films zijn niet geschikt voor politiek correcte mensen met een zwakke maag.

Tip 4: veilig thuis op de bank

Lig je toch liever thuis op de bank, zodat je je kunt verschuilen achter je fluffy fleecedeken? Dan raden we je de komende week deze films aan:

Fright Night – Veronica (zat, 22.15 uur) Colin Farrell kruipt in de huid van een vampier die het heeft gemunt op een Vinexwijk in Las Vegas.

Drag me to Hell – Veronica (zon, 00.10 uur) Een bankbediende weigert een oude vrouw een lening die daardoor op straat komt te staan. Dat had ze beter niet kunnen doen...

The Cabin in the Woods – RTL5 (di, 22.10 uur) Over vijf vrienden die een weekendje doorbrengen in een huisje in het bos. Als je denkt te weten hoe het afloopt; think again.

Kijk je liever overdag (lekker licht) of juist midden in de nacht (extra eng)? Dan is Netflix je grootste vriend. Zombieland, Dracula, Carrie, Hush; je vindt ze er allemaal. En niet te vergeten: het tweede seizoen van Stranger Things is eindelijk te zien!

Ster advertentie
Ster advertentie