Cultuur & Media
NTR

Recensent Patrick van den Hanenberg over singer-songwriter Maarten van Roozendaal: “Het was een instant love affair.’

foto: Maarten van Roozendaalfoto: Maarten van Roozendaal
  1. Nieuwschevron right
  2. Recensent Patrick van den Hanenberg over singer-songwriter Maarten van Roozendaal: “Het was een instant love affair.’

Op 1 juli overleed singer-songwriter Maarten van Roozendaal op 51-jarige leeftijd, na een intens leven vol drank, nicotine en vooral: muziek. Recensent, schrijver en geschiedenisdocent Patrick van den Hanenberg schreef zijn biografie met de treffende titel Het leven heeft geen zin, maar ik wel.

In Kunststof vertelt Van den Hanenberg altijd al een groot bewonderaar van zijn werk te zijn geweest: "Er is een gigantisch leger aan kleinkunstenaars en cabaretiers in Nederland en ik heb er heel, heel veel gezien. Er waren er voor mij twee die erboven uitstaken en dat zijn Freek de Jonge en Maarten van Roozendaal. Ik ben een fan vanaf de eerste keer dat ik hem zag op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 1994."

Quote

Hij speelde altijd alsof het z’n laatste keer kon zijn

Patrick van den Hanenberg

“Ik was helemaal verkocht. De teksten, de manier waarop hij de zaal bij de strot greep, hoe hij op de piano aan het beuken was. Er zat agressie in maar ook een enorme liefde. Een instant love affair. Hij heeft me nooit teleurgesteld. Overal waar hij speelde, al was het voor zeven man, speelde hij alsof het z’n laatste keer kon zijn.

Hij had vooral een Randstedelijke fanbase. Hij had een echt stadsgeluid. Dat rauwe, stadse gevoel, dat was Maarten. De Kleine Komedie, dat was zijn theater. Daar aten de mensen uit zijn hand."

Maarten was niet zelfdestructief

Maarten stond erom bekend dat hij enorm veel dronk en rookte. Vandaar dat zijn stem ook vaak werd vergeleken met Tom Waits. Toch was Maarten geen zelfdestructief iemand, legt Van den Hanenberg uit: "Hij heeft altijd gezegd, ik word geen tachtig. Maar hij wilde echt niet dood. Dat drinken was geen manier om snel van het leven af te komen. Want optreden was echt zijn lust in zijn leven. Hij was volkomen gelukkig op het podium en hij wilde ook echt iets melden."

Quote

Ik was er kapot van toen hij doodging

Patrick van den Hanenberg

Maarten van Roozendaal stierf in 2013 aan de gevolgen van longkanker. Van den Hanenberg: "Ik was er kapot van toen hij doodging. Daarom was het heel plezierig om in zijn levensgeschiedenis te duiken. Om met zijn familie te spreken, hij had een stapel leuke zussen. Hij kwam uit een heel leuk, groot en warm nest."

Kijk hier het interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie