Cultuur & Media
AVROTROS

NPO-bestuursvoorzitter over geweld tegen journalisten: ‘We moeten vechten tegen fake news’

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO-bestuursvoorzitter over geweld tegen journalisten: ‘We moeten vechten tegen fake news’

Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), reageert in Humberto voor het eerst sinds de avondklokrellen op het geweld tegen journalisten. "De polarisatie neemt toe, ook in onze samenleving", aldus Rijxman.

Video niet beschikbaar

PersVeilig, het meldpunt waar journalisten terecht kunnen als ze worden bedreigd, heeft in de maand januari al meer dan dertig meldingen binnengekregen. Dat is een kwart van het totale aantal meldingen van vorig jaar. Rijxman maakt zich zorgen over de veiligheid van de medewerkers van de omroepen. "Journalisten zijn een uitlaatklep geworden. Met name de audiovisuele journalisten, die zijn zichtbaarder. Ze worden regelmatig bedreigd op de meest verschrikkelijke manieren."

NOS-stickers

Zo liet de NOS eind vorig jaar al weten de logo’s van hun satellietwagens te halen na aanhoudende bedreigingen. Rijxman noemt dit een symptoom van een ernstige, ronduit gevaarlijke ontwikkeling. "We zijn als NPO ongelooflijk bezig om fake nieuws te ondervangen, het controleren, innovaties op dat gebied te stimuleren. Maar ik ben bang dat fake nieuws soms ook waar nieuws lijkt te worden.

"Presentatoren krijgen voortdurend berichten waarin wordt gezegd dat ze meewerken aan fake nieuws. Er is ook een soort waarheidszin die niet waar is, maar wel waar gemaakt wordt."


Journalisten in gevaar

'Dit is onacceptabel. Het is een ontwikkeling die je in een dictatuur zou verwachten, maar niet in een moderne democratie als de onze', zei Rijxman eerder in haar nieuwjaarstoespraak. De bestuursvoorzitter wil er alles aan doen om dit te voorkomen. "We moeten vechten tegen fake nieuws, maar we moeten ook voorzichtig zijn. Want onze journalisten zijn in gevaar."

Rijxman is blij dat de politiek die signalen herkent. “Er wordt gezegd: misschien moeten we met journalisten net zo omgaan als met bedreigde politici. Dus er zijn wel maatregelen, maar het is niet genoeg.”

Shula Rijxman bij HumbertoDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie