Naar homepage
Cultuur & Media

'Geen vlees eten redt het klimaat niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen vlees eten redt het klimaat niet'

[EO - RAD1] De schappen liggen vol met vleesvervangers, vegan restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en plantaardige melk is niet aan te slepen. De vlees- en zuivelindustrie liggen regelmatig onder vuur, vanwege de impact ervan op het klimaat. Daarom staat in deze IGTV-aflevering van Wat Jij!? de vraag centraal of plantaardig eten het dieet van de toekomst is.

Roanne van Voorst, antropoloog en schrijver van het boek Ooit aten we dieren, doet al twaalf jaar onderzoek naar de sociale impact van klimaatverandering. "Alle rapporten stellen dat de vlees- en zuivelindustrie de grootste CO2-uitstoters zijn."

592508c33f

Volgens Roanne moeten we ons allemaal radicaal anders gaan gedragen en anders gaan eten. "Dat zet dingen in gang en is één van de meest efficiënte zaken die je kunt doen om klimaatcatastrofe tegen te gaan."

Daar is agrarisch journalist en boerenpromotor Caroline van der Plas het niet mee eens. "Het is een riedel die continu wordt herhaald. Het is niet zo dat het klimaat wordt gered als de mens geen vlees meer eet." Ze legt uit dat we in Nederland een hele efficiënte voedselproductie hebben. "Als je dan al iets wilt doen aan het klimaat, ga dan naar de supermarkt en kijk op de achterkant van het pakje vlees of het uit Nederland komt."

Bubbel

Caroline is van mening dat veganisme voor de rijke westerling is. "Je moet minder vlees eten, want anders hoor je er niet meer bij. Ik vind het onterecht dat er schuldgevoelens worden gekweekt als je vlees eet."

"Wij zitten inderdaad in een bubbel, omdat wij de keuze hebben om plantaardig te eten", aldus Roanne van Voorst die als antropoloog over de hele wereld onderzoek heeft gedaan. "In andere landen hebben ze die keuze niet, omdat er geen alternatieven voorhanden zijn."

En juist daarom is het volgens haar belangrijk dat mensen in het westen radicaal minder vlees gaan eten, omdat het gaat om wereldwijde uitstoot. "De gemiddelde Chinees eet nog steeds veel minder vlees dan de Nederlander."

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1 of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie